Τις άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο κοινοβουλίων επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση και τις δηλώσεις τους στα Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας κ. Andrej Danko, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υποδεχόμενος τον κ. Danko αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως «έχουμε συνείδηση ότι η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε κομβικά ερωτήματα, για την ίδια την υπόσταση και την πορεία της. Η απάντηση δεν μπορεί παρά να δοθεί με την επάνοδο, με την επανακαταξίωση των βασικών αξιών και ιδεών της Ε.Ε. και με αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, έτσι ώστε πραγματικά η ενωμένη Ευρώπη να έχει μέλλον πάντοτε υπέρ των λαών που την συναποτελούν».
Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην έκθεση που φιλοξενήθηκε από τη Βουλή για τον Alexander Dubcek και στην περίοδο της Άνοιξης της Πράγας, κατά την οποία ο μεγάλος Σλοβάκος πολιτικός υπήρξε κεντρικό πρόσωπο. «Η άνοιξη της Πράγας, το 1968, ήταν ένα εμβληματικό ιστορικό ορόσημο για όλο τον 20ό αιώνα, όπου έγιναν πολλές άλλες διεργασίες και εξελίξεις, με πολύ μεγάλη σημασία, οι οποίες σφράγισαν αρνητικά ή θετικά την πορεία όλης της Ευρώπης. Εμείς ζούσαμε το δεύτερο χρόνο της δικτατορίας στην Ελλάδα κι έτσι ο απόηχος αυτού του κινήματος που ονομάστηκε Άνοιξη της Πράγας ερχόταν με μια καθυστέρηση και μέσα από τα φίλτρα των διαφορετικών απόψεων. Η απαίτηση για δημοκρατία και ελευθερία, για σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία, ελευθεροτυπία, πολυκομματικό καθεστώς, ήταν μια απαίτηση η οποία συνέγειρε τότε πάρα πολλά τμήματα της ευρείας προοδευτικής παράταξης σε όλη την Ευρώπη. Και γι’ αυτό ακριβώς, η ίδια η εξέγερση, η ίδια η κίνηση της τότε κυβέρνησης Dubcek έτυχε πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος για εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και η αρνητική έκβαση, η ήττα τότε της Άνοιξης της Πράγας, αποτέλεσε ένα ορόσημο, το οποίο από τότε το μελετούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ακριβώς το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί παρά να είναι με την ελευθερία, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη των λαών».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του, για την αλληλεγγύη την οποία επέδειξε η χώρα του στις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή του τόνισε πως «για εμάς όλους τους Ευρωπαίους η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της σοφίας, η γενέτειρα της φιλοσοφίας, η γενέτειρα όλης της ευρωπαϊκής σκέψης και του σημερινού πολιτισμού. Όποιος θέλει να ηγηθεί κάποιας χώρας, όποιος θέλει να είναι πολιτικός, θα πρέπει να έχει διαβάσει και να έχει αφομοιώσει τις βασικές σκέψεις ανθρώπων όπως ήταν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας».
Στη συνέχεια, ο κ. Danko αναφέρθηκε στις δοκιμασίες του ελληνικού λαού τόσο το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, όσο και ιδιαίτερα κατά την οικονομική κρίση λέγοντας πως «εν ονόματι του σλοβακικού λαού εκφράζω τη λύπη και τη συμπαράστασή μου. Αλλά παράλληλα θαυμάζω τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες είναι ένας λαός πολύ έξυπνος και πραγματικά το απέδειξε, καθώς σε μια τέτοια δύσκολη εποχή, μεγάλης οικονομικής κρίσης, βρήκε το δρόμο και βγήκε έξω από την κρίση αυτή. Και ιδιαίτερα στον απλό Έλληνα πολίτη, θέλω να εκφράσω τον μεγάλο θαυμασμό μου για ό,τι έκανε τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να σώσει την πατρίδα του. Και επειδή είστε ένας μεγάλος λαός, προφανώς αισθάνεστε τις τραγωδίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που πέρασε και ο δικός μας ο λαός πριν 50 ακριβώς χρόνια. Αυτές οι δυσκολίες ενώνουν περισσότερο τους λαούς μας και αυτοί οι δεσμοί θα μας βοηθήσουν για να συνεχίσουμε την πορεία μας στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης».
Αμέσως μετά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απένειμε στον Σλοβάκο ομόλογό του το χρυσό μετάλλιο της Βουλής. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης «Alexander Dubcek - Ανθρώπινο πρόσωπο των πολιτικών» από την Πρέσβη της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Iveta Hricová, παρουσία του μεγάλου γιου του Alexander Dubcek, Pavol Dubček, η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Σλοβάκου πολιτικού.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Αθανασίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σλοβακίας κυρία Ελένη Αυλωνίτου, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Γεώργιος Βλάχος και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.
Από την πλευρά της Σλοβακίας, τον κ. Andrej Danko συνόδευαν η Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Iveta Hricová, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σλοβακίας-Ελλάδας κ. Eduard Heger, ο επικεφαλής της Καγκελαρίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας κ. Daniel Guspan. Επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο γιoς του Alexander Dubček, κ. Pavol Dubček.
Ο Alexander Dubcek είχε επισκεφθεί τη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του 1992 ως Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Τσεχοσλοβακίας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.