11/28/2018 09:33:00 μ.μ.
0

Ερώτηση

Προς τους
1. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
2. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Θέμα :  «Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην Περιφερειακή Ενότητα  Μεσσηνίας, λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί στο περιβάλλον, αλλά και στη δημόσια υγεία, έχει επανειλημμένα απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Μετά από μετρήσεις και έρευνα που διεξήγαγε ο Δημόκριτος και πιστοποιημένο εργαστήριο, το θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων τέθηκε προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 24-7-2017 με συγκεκριμένες προτάσεις των υπηρεσιών της ΠΕ Μεσσηνίας. Στη συνεδρίαση αυτή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης,  όχι μόνο δεν έθεσε σε συζήτηση τις συγκεκριμένες προτάσεις αλλά ζήτησε από το Σώμα να εξουσιοδοτηθεί ο ίδιος,  ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος. Αυτό έγινε με την αριθμ. 285/συν. 24-07-2017 (κατά πλειοψηφία) απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παρότι όμως ο κ. Τατούλης δεσμεύθηκε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εντός μηνός, μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο αργότερα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Η παράταξή μας είχε στηρίξει την πρόταση των υπηρεσιών της ΠΕ Μεσσηνίας, για πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους στη λειτουργία αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με σκοπό να δρομολογηθούν λύσεις, στις 11/6/2018 υποβάλλαμε ερώτηση στον Πρόεδρο του ΠΣ και στον Περιφερειάρχη. Η απάντηση που μας δόθηκε στο ΠΣ της  18/6/2018 ήταν «να σταματήσουμε το μεγάλο παραμύθι γιατί δεν προκύπτει πρόβλημα από πουθενά ή ότι είναι μικρό».

Στο «μικρό» πρόβλημα υπήρξε η δέσμευση, ότι θα καταρτιστούν ολοκληρωμένες θεσμικές προτάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο, το Πολυτεχνείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Με δεδομένο :

Ότι η Περιφερειακή Αρχή αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος της δυσλειτουργίας των πυρηνελαιουργείων  στη Μεσσηνία
· Ότι το πρόβλημα της ρύπανσης από τη λειτουργία  των πυρηνελαιουργείων παραμένει άλυτο
· Ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά την σύσταση από τον Περιφερειάρχη Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.),  με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιθεωρητών του Υπουργείου

Ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί από τις 24-7-2017 για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
2. Συγκρότησε το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.), που ζητήθηκε από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να γίνουν εγκαίρως οι σχετικοί έλεγχοι και να δοθούν  τα αποτελέσματα σύμφωνα με τις ταχθείσες  από το ΥΠΕΝ ημερομηνίες;
3. Σε ποια άλλη ενέργεια προτίθεται  να προβεί για την λύση του υφιστάμενου προβλήματος;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Πελοπόννησος Πρώτα» 
Νίκος Πατσαρίνος
Στέλλα Καρλαύτη
Ντίνα Βουδούρη0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.