11/21/2018 02:12:00 μ.μ.
0

Με επισημότητα εορτάστηκε και φέτος η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα στην πόλη του Ναυπλίου τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, από τον Γενικό Αρχιερατικό της Μητροπόλεως Αργολίδας Πρωτοπρεσβύτερο π. Πέτρο Αθανασόπουλο.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Πρώτου Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια.

Κατάθεση στεφάνων έγινε από τους : Βουλευτή Αργολίδας της Νεας Δημοκρατίας Ι. Ανδριανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Α.Χειβιδόπουλο, τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, τον ανώτατο διοικητή φρουράς Ναυπλίου, εκ μέρους του Αστυνομικού Διευθυντή Αργολίδας, τον Λιμενάρχη Ναυπλίου Παναγιώτη Κοντό, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Βασίλη Αλεηόπουλο, τον σύνδεσμο αποστράτων αξιωματικών, την ένωση αναπήρων και θυμάτων πολέμου και άλλων, ενώ τιμές απέδωσε στρατιωτικό τμήμα του ΚΕΜΧ Ναυπλίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθορίστηκε να εορτάζεται με κάθε επισημότητα η οφειλόμενη τιμή στην αποστολή και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων. Διότι πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση βωμών και εστιών από κάθε ξένη επιβουλή ήταν, είναι και πρέπει να είναι καθήκον κάθε Έλληνα. Και τούτο αποτελεί ΑΡΕΤΗΝ

Διότι δεν είναι προϊόν ενθουσιασμού ή παρόρμησης, ενστίκτων ή επιθετικότητας. Είναι προϊόν παιδείας, ενσυνείδητης διάθεσης, σταθερής απόφασης για την υπεράσπιση όλων εκείνων που με τόσες θυσίες οι πρόγονοι απέκτησαν, ανέδειξαν, διαμόρφωσαν, μετέδωσαν. Η ανεπανάληπτη πνευματική ανάπτυξη των Ελλήνων η οποία δημιούργησε τον Ελληνικό πολιτισμό και τα ανεπανάληπτα τεχνικά του δημιουργήματα ήταν η αιτία ζηλοφθονίας των βαρβάρων.

Για την υπεράσπιση και διατήρηση της ανεξαρτησίας του χώρου αυτού, το Ελληνικό Έθνος αναγκάσθηκε να αγωνίζεται επί σειρά αιώνων, αναπτύσσοντας στο έπακρο όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες, ώστε με θάρρος, ανδρεία, επιδεξιότητα και σπάνια με ανώτερο τεχνικά οπλισμό, λίγοι άνδρες να κατανικούν πολυπληθέστατους αντιπάλους τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι ‘Έλληνες είναι οι πρώτοι διδάξαντες τη θεωρία της πολεμικής τέχνης, τα βασικά στοιχεία της οποίας μένουν ακόμη αναλλοίωτα και πλήρως εφαρμόσιμα όπως εξάλλου και οι πνευματικές τους υποθήκες, παρά την εν τω μεταξύ διαφοροποίηση των υλικών μέσων και της τεχνολογίας.

Μ’ αυτή την εργώδη επί χιλιετίες ζωή των Ελλήνων ήταν φυσικό να αναπτυχθούν οι κατά ξηρά, κατά θάλασσα και αργότερα κατά αέρα, ένοπλες δυνάμεις ως εγγυήτριες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, ιδανικά διά τα οποία αγωνίσθηκαν γενεές Ελλήνων και χύθηκαν ποταμοί Ελληνικού αίματος. Ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας διδάσκουν, παιδεύουν, νουθετούν, εξορκίζουν τους παίδες Ελλήνων. Εις οιωνός άριστος αμύνεσuαι περί πάτρης.

Και στο Βυζάντιο, ως προσωποποίηση όλων των αρετών, ως Κεχαριτωμένη – ως Θεομήτωρ – ως Μεγαλόχαρη, -και ως υπέρμαχος Στρατηγός καθοδηγεί τα Ελληνικά Όπλα και υπερασπίζεται τη Βασιλεύουσα η Παναγία μας. Μεγάλη θρησκευτική γιορτή, ημέρα εορτασμού των εισοδίων της Παναγίας μας Υπεραγίας Θεοτόκου και Υπερμάχου Στρατηγού, που με την προστασία και τις ευλογίες της το Ελληνικό έθνος και ειδικότερα οι ένοπλες δυνάμεις μας, κατέγραψαν σελίδες δόξας και ηρωισμού στα διάφορα πεδία των μαχών. Παράλληλα όμως αυτή η ημέρα, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, απόδειξη της στενής και άρρηκτης σχέσης των ενόπλων μας δυνάμεων με την ορθοδοξία, είναι και μεγάλη στρατιωτική γιορτή. Ημέρα γιορτής για το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και υπερηφάνειας τόσο για το στρατευμένο έμψυχο δυναμικό τους, όσο και για τους απανταχού Έλληνες.

Ταυτόχρονα όμως και ημέρα μνήμης και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής, σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες μαχητές, που προσέφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα, σε όλες τις χρονικές περιόδους του παρελθόντος.Ο ένδοξος και περικλεής θάνατός τους αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και πολύτιμο σύμβουλο των νεότερων γενεών. Και η ευγενική τους θυσία μας εμπνέει, μας φρονηματίζει, μας ενθουσιάζει και μας καθοδηγεί. 21 Νοεμβρίου,

Μεγάλη γιορτή των Ελλήνων και των Ενόπλων μας Δυνάμεων, των οποίων η αιχμή και η ποιοτική διαφορά με τους άλλους στρατούς, η οποία, όπως πάντα, έτσι και σήμερα, πολλαπλασιάζει την ισχύ τους, δεν είναι ούτε τα σίδερα, ούτε τα όπλα και τα κομπιούτερ.

Είναι οι άνθρωποι, το έμψυχο δυναμικό τους, οι στρατευμένοι και τα στελέχη τους.

Και υπό τη γενικότερη και πληρέστερη έννοια του όρου, είναι και οι έφεδροι, οι εθνοφύλακες, οι απόστρατοι, που διατηρούν δια βίου μέσα τους τη στρατιωτική ιδιότητα και είναι σίγουρο πως αν χρειαστεί θα προσέλθουν πρόθυμα και θα υπερπληρώσουν τις γραμμές τους.

Είναι ο υπέροχος Ελληνικός λαός, η αστείρευτη αυτή πηγή έμψυχων και ηθικών δυνάμεων. Είναι τέλος και πάνω απ’ όλα η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγιά μας, και οι άγιοι προστάτες των όπλων μας. Και όλοι αυτοί οι θείοι και έμψυχοι παράγοντες, συνθέτουν ένα σύνολο υπέροχο, μοναδικό και ανίκητο.

Τι θα γίνει όμως στο μέλλον; Τι θα συμβεί τώρα που οι πάντες είναι εναντίον μας και που τα διεθνή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και οι υπόγειες συνδιαλλαγές μας έχουν αφήσει κυριολεκτικά μόνους στη διεθνή απολυτότητα. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να μην επαναπαυθεί κανείς στις προπατορικές δάφνες αλλά να δημιουργήσει κάτι δικό του. Όπως και να έχει όμως, έχουμε τη φαντασία μας να μας αναπτερώνει.

Σπουδαίο πράγμα η φαντασία. Μα πιο σπουδαίοι οι ήρωες που την κάνουν να καλπάζει, κι ανταμώνουν μπρος στα μάτια μας ο Λεωνίδας και ο Διάκος ο Θεμιστοκλής κι ο Κολοκοτρώνης, ο Ρήγας κι ο Τυρταίος, οι Σουλιώτες και οι Μαραθωνομάχοι, η δύναμη κι η εξυπνάδα, η φωτιά κι ο ήλιος. Και μιλώντας για ήρωες, σύγχρονους ήρωες στις Ένοπλες Δυνάμεις μας,
ήρωας είναι ο στρατιώτης που φυλάει σκοπιά στην απομακρυσμένη βραχονησίδα.

Ήρωας είναι ο ναυτοδίοπος στη φρεγάτα που περιπολεί στο Αιγαίο.

Ήρωας είναι ο χειριστής του μαχητικού που παραμένει σε ετοιμότητα στη Μοίρα Αναχαίτισης.

Ας καλλιεργήσουμε τα χαρίσματά τους και ας παραμείνουμε πάντα Έλληνες για τους Έλληνες και για την Ελλάδα. Οδηγός μας ας γίνει η γνώση της Ιστορίας, πίστη μας η πίστη μας στο Θεό και στην πατρίδα, πυξίδα μας οι αρετές της φυλής μας και στόχος μας τα πεπρωμένα του έθνους μας.

Γι’ αυτό κι αυτόκλητα η Μεγαλόχαρη προστατεύει τους όπου γης αδικουμένους και κατατρεγμένους. Αυτός είναι και ο λόγος που, ευφυώς, συνδέθηκε η γιορτή τής Παναγίας μας με την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας.
























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.