Με τίτλο "ΟΙ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ - Ο ρόλος της γυναίκας, οι προοπτικές και οι προκλήσεις στον αθλητισμό και στην διαπολιτισμική κοινωνία του αύριο" πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 στο Άργος, στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» που διοργάνωσαν ο Δήμος Άργους Μυκηνών και το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κοινωνικής Μέριμνας και Αθλητισμού του Δήμου Άργους Μυκηνών.
Ομιλητές στην πρώτη, από σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, ήταν ο Ιωάννης Δημητριάδης Ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος, και ο συνταξιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ιωάννης Αποστολοπουλος.
«Η επίδραση της άθλησης στην υγεία και στην πρόληψη του καρκίνου», από τον Ιωάννη Δημητριάδη.
Ο Ιωάννης Δημητριάδης είναι Ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος, από το Άργος. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τομέα της Θωρακικής Ογκολογίας. Έχει ειδικευτεί στην Θεραπεία του Καρκίνου, την Κλινική Έρευνα και την Ιατρική Εκπαίδευση και έχει σημαντική εμπειρία στους τομείς της Ιατρικής Ογκολογίας και της Γυναικολογίας καθώς και στις Ουροποιογεννητικές Κακοήθειες. Έχει εργαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους, όπου παραμένει ως σήμερα.
«Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο», από τον Ιωάννη Αποστολόπουλο.
Ο Γιάννης Αποστολόπουλος από το Άργος είναι συνταξιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Αθηνών. Εργάστηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια των Νομών Λακωνίας και Αργολίδας και δίδαξε ποδόσφαιρο στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως εισηγητής-επιμορφωτής σε σεμινάρια, επιμορφωτικά κέντρα εκπαιδευτικών και σχολές προπονητών της ΕΠΟ. Κατά τη διάρκεια της τριακοπενταετούς σταδιοδρομίας του διετέλεσε Διευθυντής στο Γυμνάσιο Προσύμνης και Προϊστάμενος του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Νομού Αργολίδας. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία με αθλητικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο και με δύο επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια ανέδειξε τη συμβολή του Άργους στη γένεση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας και στην εδραίωση των ιερών αγώνων (Ολύμπια, Νέμεα, Πύθια, Ίσθμια). Ως αθλητής έπαιξε για πολλά χρόνια ποδόσφαιρο σε εθνικές κατηγορίες στον Παναργειακό, στη Λαμία και στη Σπάρτη. Ασχολήθηκε με την προπονητική του ποδοσφαίρου και κατά καιρούς προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διοικητικός παράγων στον στίβο, στην πετοσφαίριση και στο ποδόσφαιρο (ΕΠΟ, ΕΠΣΑ).
Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος ανάμεσα τους, ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Δημαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο Περιφερειακός Συμβουλος Γιώργος Γαβρήλος, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος,ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός Βαγγέλης Τζαβέλας, ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μαντζούνης, άνθρωποι του αθλητισμού, η πολιτευτής Σόνια Τάνταρου Κρίγγου κ.α.
Στην σύντομη εισαγωγική του ομιλία ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσος τόνισε:
"Είναι γεγονός ότι τα δυο φύλλα είχαν άνιση μεταχείριση σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του ανθρώπινου γένους. Στο παρελθόν οι γυναίκες (εκτός από μερικές περιπτώσεις), δε συμμετείχαν στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιστήμες, στην τέχνη, στη λογοτεχνία.
Ο ίδιος «κανόνας» ίσχυε και για τον αθλητισμό. Η πρόοδος των γυναικών στον τομέα, ήταν αργή, αφού ο αθλητισμός υπήρξε πάντα προνομιακό πεδίο δράσης των ανδρών.
Ο ρόλος της γυναίκας περιορίζεται σε δραστηριότητες μόνο γύρω από το χώρο της οικογενειακής εστίας και της εργασίας. Η ενασχόληση της με τον αθλητισμό πρόβαλλε, είτε ως πολυτέλεια, είτε ως απαγόρευση. Παρ’ όλα αυτά όμως οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μαζικού αθλητισμού.
Ο γυναικείος αθλητισμός άρχισε να αναδύεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες έγιναν περισσότερο δραστήριες κοινωνικά και πολιτικά.
Μέχρι το τέλους του 20ου αιώνα, η θέση των γυναικών στο αθλητισμό είχε σαφώς βελτιωθεί. Στην Ατλάντα, οι γυναίκες αθλήτριες έφταναν σε ποσοστό 40%. Παρόλα αυτά η συμμετοχή από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Άπω Ανατολής και τις ισλαμικές χώρες εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή.
Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να παραγκωνίζονται στον χώρο του αθλητισμού. Αν και ο κλάδος υποστηρίζει θεωρητικά την ισότητα, η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική: οι διοικητικοί φορείς συνεχίζουν να κυριαρχούνται από άντρες, οι γυναίκες προπονήτριες κερδίζουν συχνά λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους και τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού απ' ό,τι τα αγόρια.
Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε, τόσο στον Χάρτη για τα Δικαιώματα των Γυναικών όσο και στη Στρατηγική για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών 2010-2015, να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει το χάσμα μεταξύ των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Παρά τη σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή τους στον αθλητισμό, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα όργανα λήψης αποφάσεων των αθλητικών θεσμών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στα πλαίσια μιας προσπάθειας μας για την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στα δύο φύλα, για την εξάλειψη των ανωτέρω ανισοτήτων και την καλύτερη ανάδειξη των γυναικών στην κοινωνία και στον χώρο του αθλητισμού υποστηρίζουμε, σε συνεργασία με τον Α.Ο. Φείδωνα Άργους, μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στη γυναίκα .
Ο τίτλος παραπέμπει σαφώς σε ένα ιστορικό περιστατικό της αρχαιότητας: την παρακολούθηση των Ολυμπιακών από την Καλλιπάτειρα, κόρη του Διαγόρα. Παρόλο που οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν στο κοινό των γυμνικών αγώνων, η Καλλιπάτειρα σπάει το κατεστημένο, διότι ήθελε να δει από κοντά τον γιο της, Πεισίροδο, να διαγωνίζεται στην πυγμαχία.
Ακόμα και τώρα στον 21ο αιώνα υπάρχουν πολλές "σύγχρονες Καλλιπάτειρες" όπως αναφερθήκαμε ανωτέρω . Είναι καθήκον μας λοιπόν ως Ν.Π.Δ.Δ. "Κοινωνική Μέριμνας και Αθλητισμός" να ακολουθήσουμε τα βήματα που προωθούν την ισότητα στην κοινωνία μέσα από το πρίσμα του αθλητισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια ιδανικών, προσπαθώντας για την καλύτερη προαγωγή της ισότιμης συμμετοχής και εκπροσώπησης των δύο φύλων στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, επιδιώκοντας ενεργά την εξέλιξη μας από μια πολυπολιτισμική κοινωνία σε μια διαπολιτισμική που οραματιζόμαστε για το μέλλον ."
Ακολούθησε ένα μοναδικό χοροθεατρικό δρώμενο στα πλαίσια της εκδήλωσης με τίτλο : «ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ» που σημαίνει το να γίνεται κανείς κύριος της τύχης του, ανεξάρτητος, η απελευθέρωση από τα δεσμά μιας εξουσίας. Η χειραφέτηση της γυναίκας ήταν αποτέλεσμα μακρών αγώνων.
Η όλη εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία του Φείδωνα Άργους με την υποστήριξη του ΝΠΔΔ Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός του Δήμου Άργους Μυκηνών και την ευγενική φιλοξενία της ΚΕΔΑ-Μ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.