Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (World Federation of Mental Health) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (World Mental Health Day).
Για το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέτει ως μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει», επιδιώκοντας να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης συνοδεύονται από πολλές αλλαγές (μεταβολές στο σχολικό περιβάλλον, απομάκρυνση από το σπίτι για σπουδές, ανάληψη πρώτης εργασίας), οι οποίες μπορούν να εκλαμβάνονται από τους νέους ανθρώπους ως συναρπαστικές εμπειρίες. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, οι αλλαγές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές διαταραχές ή νόσους, η εμφάνιση των οποίων ενδέχεται επιπλέον να επηρεάζεται δυσμενώς και από τη συνεχή χρήση των διαδικτυακών τεχνολογιών ή τις καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι επιδημίες.
Αν και είναι γνωστό ότι οι μισές από τις ψυχικές νόσους αρχίζουν στην ηλικία των 14 ετών, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται έγκαιρα και δε θεραπεύονται.
Όσον αφορά στη βαρύτητα των ψυχικών νόσων, η κατάθλιψη είναι η 3η αιτία νοσηρότητας των εφήβων, ενώ η αυτοκτονία είναι η 2η αιτία θανάτου των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών.
Η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ψυχική σφαίρα, οδηγώντας σε επικίνδυνες συμπεριφορές.
Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν επίσης ανησυχητικό ζήτημα για τους νέους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της παροχής βοήθειας στους νέους ανθρώπους με στόχο την οικοδόμηση της ψυχικής τους δύναμης από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου σύγχρονου περιβάλλοντος.
Η προστασία της ψυχικής υγείας των νέων ανθρώπων συνεπάγεται σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο σε ατομικό επίπεδο λόγω της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης επίτευξης και διατήρησης της καλής υγείας όσο και σε κοινωνικό επίπεδο μέσω της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις οικογενειακές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες και της συνδρομής στη συνολική ανάπτυξη και την ευημερία.
Στην κατεύθυνση αυτή η πρόληψη μπορεί να επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Η οικοδόμηση ισχυρής ψυχικής σφαίρας των νέων ανθρώπων από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, η αναγνώριση και κατανόηση των πρώιμων συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα σχολεία και σε άλλες κοινοτικές δομές, η ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με την ανίχνευση και τη διαχείριση των διαταραχών της ψυχικής υγείας, αποτελούν σημαντικά μέτρα πρόληψης των ψυχικών νόσων στους νέους ανθρώπους.
Πηγή: Υπουργείο Υγείας. 28-9-2018. Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (World Mental Health Day) _ 10 Οκτωβρίου 2018, με θέμα «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει» (Young people and mental health in a changing world).
H Συντονίστρια της 1ης ΤΟΜΥ Άργους
Χριστίνα Σπυράκη
ΕΑ’ Γενική Ιατρός
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.