7/17/2018 07:00:00 μ.μ.
0

Εμείς οι καταγόμενοι από την Πελοπόννησο Θεσσαλονικείς, με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο θέμα των Σκοπίων, οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» αναγνωρίστηκε μακεδονική εθνότητα που κατοικεί στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως τώρα, θρασύτατα, ισχυρίζονται οι βόρειοι γείτονες, έδωσαν ένα όνομα «έναντι όλων» και πήραν μια εθνική ταυτότητα «έναντι όλων».

Η ελληνική κυβέρνηση με τη μυστική της διπλωματία ακύρωσε τα βασικά διαπραγματευτικά επιχειρήματα του Ελληνισμού (ήδη, δρομολογήθηκε η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Η κυβέρνηση έδωσε μία εσφαλμένη λύση σε ένα παλιό πρόβλημα για το οποίο πολλοί Πελοποννήσιοι πολέμησαν κι έδωσαν και τη ζωή τους.

Ήταν χιλιάδες οι συμπατριώτες μας Πελοποννήσιοι που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ακόμα και από την Αμερική γύρισαν οι παππούδες μας για να πολεμήσουν. Το σύνθημα «Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει» (Ίων Δραγούμης), συνεπήρε τις καρδιές και κινητοποίησε το λαό μας.

Σήμερα, το σύνθημα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τότε, με την απελευθέρωση (1912-13), διασφαλίστηκε ο χώρος της Μακεδονίας και εξασφαλίστηκε η ζωή και η ελευθερία των Ελλήνων στη Βόρειο Ελλάδα.

Σήμερα, δυστυχώς με την αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας ανοίγει μία νέα «κερκόπορτα» για τον Ελληνισμό. Εκ νέου ανακύπτει αμφισβήτηση της ελληνικότητας όχι μόνο κατά το απώτερο ιστορικό παρελθόν αλλά και για τα ερχόμενα χρόνια. Είναι σίγουρο ότι σύντομα θα εμφανιστούν κάποιοι δήθεν «Μακεδόνες» που θα διεκδικούν «αποκατάσταση» και «αναγνώριση», απωθώντας τον Ελληνισμό από τις πατρογονικές του εστίες.

Τα διεθνή συμφέροντα είναι τεράστια και οι αντιστάσεις των κυβερνώντων ελάχιστες. Το ζήτημα δυστυχώς δεν κλείνει, αλλά αντιθέτως ανοίγει και θα απασχολήσει τις επερχόμενες γενιές σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται. Χρειάζεται άμεση ενέργεια και μόνη διέξοδος τώρα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο ποιητικός λόγος του Κ. Παλαμά απελευθερώνει το νου και δραματοποιεί τον λόγο. «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία στις Πρέσπες θα σταθούν μπροστά στους αδέκαστους κριτές. Αλλά μαζί τους θα σταθούμε και όλοι οι σημερινοί Έλληνες για ό,τι πράξαμε και για ό,τι δεν πράξαμε.

Ο ιστορικός μας Σύλλογος, κάνει το αυτονόητο, κάνει αυτό που οφείλει να κάνει. Από τη Θεσσαλονίκη καλούμε όλους τους Πελοποννήσιους, όλους τους Έλληνες πατριώτες να μην ξεχνούν τη Μακεδονία. Είμαστε όλοι πρώτα και πάνω από όλα Έλληνες και οφείλουμε να «σώσουμε τη Μακεδονία».

*Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο έφιππος ανδριάντας του μαχόμενου Θ.Κολοκοτρώνη. Το μνημείο τοποθετήθηκε με φροντίδες και δαπάνες του Συλλόγου Πελοποννησίων "Ο Κολοκοτρώνης" στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, τόπο γέννησης του Θ.Κολοκοτρώνη.


Θεσσαλονίκη, 12/7/2018

          Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας 
Αντώνης Γυφτόπουλος              Παναγιώτης Γεωργόπουλος 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.