7/17/2018 06:44:00 μ.μ.
0

Επίκαιρη ερώτηση για την «ύπουλη» και απαράδεκτη εγκύκλιο της ΔΕΗ, με την οποία ζητούνται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018 άδειες χρήσεις νερού, τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα εκδώσει μετά από 22 χρόνια (!!!), κατέθεσε ο Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθ. Γιάννης Μανιάτης, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου.

«Αντί η ΔΕΗ και η κυβέρνηση να φροντίσουν να στηρίξουν τους αγρότες της Αργολίδας και όλης της Ελλάδας, προκειμένου σύμφωνα με το νόμο μας του 2014 (ν.4296/2014) να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν κατά 60% το κόστος άρδευσης, αντίθετα με αυθαίρετες και αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους, τους απειλούν τώρα με αυξήσεις κατά 40% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για άρδευση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση, θα μιλούσε για απάνθρωπες και ύπουλες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος της ανυπεράσπιστης αγροτιάς. Να αφήσουν στην άκρη τα πονηρά κόλπα των πονηρών πολιτευτών», τονίζει στην ερώτησή του ο Γ. Μανιάτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη:

«Κύριοι Υπουργοί,

αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο από τα σημειώματα που λαμβάνουν οι αγρότες μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, με τα οποία τους ζητείται να υποβάλλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στην υπηρεσία, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό τιμολόγιο για τις γεωτρήσεις τους και να αρδεύουν τις καλλιέργειες με μικρότερο κόστος.

Αντί η ΔΕΗ και η κυβέρνηση να φροντίσουν να στηρίξουν τους αγρότες της Αργολίδας και όλης της Ελλάδας, προκειμένου σύμφωνα με το νόμο μας του 2014 (ν.4296/2014) να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν κατά 60% το κόστος άρδευσης, αντίθετα με αυθαίρετες και αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους, τους απειλούν τώρα με αυξήσεις κατά 40% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για άρδευση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση, θα μιλούσε για απάνθρωπες και ύπουλες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος της ανυπεράσπιστης αγροτιάς. Να αφήσουν στην άκρη τα πονηρά κόλπα των πονηρών πολιτευτών.

Πιο συγκεκριμένα, με το σχετικό σημείωμα της η ΔΕΗ, ζητά από τους αγρότες να προσκομίσουν στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της, βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα (ΟΤΑ Α' ή Β' βαθμού) περί υποβολής αίτησης για έκδοση ή ανανέωση ή τροποποίηση άδειας χρήσης ύδατος ή βεβαίωση παροχής ύδατος ή την άδεια χρήσης ύδατος που εκδόθηκε από τον αρμόδιο φορέα ή το νέο δελτίο Νο1 που εκδόθηκε από την αρμόδια Περιφέρεια και την ανωτέρα άδεια χρήσης ύδατος. Καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης όλων αυτών των εγγράφων ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2018, πέραν της οποίας η ΔΕΗ σημειώνει ότι εφόσον δεν κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα θα προχωρήσει στην καταγγελία μονομερώς της σύμβασης και οι αγρότες στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο τιμολόγιο για αστική χρήση, πράγμα που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Την αναστάτωση των αγροτών επέτεινε και η δήλωση του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) ότι για τις αιτήσεις για 23.500 περίπου άδειες χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ΔΕΗ από τους 4 νομούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία – η υπηρεσία θα χρειαστεί 22 τουλάχιστον χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πώς θα αποφευχθεί η άσκοπη επιβάρυνση του κόστους παραγωγής από τη διακοπή του αγροτικού τιμολογίου για όσους αγρότες της Αργολίδας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διοικητικής Περιφέρειας δεν προλάβουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου να εκδώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις και άδειες χρήσης νερού;

Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία άμεσα και να μειωθεί και το κόστος υποβολής των δικαιολογητικών από τους αγρότες;»


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.