12/09/2017 03:02:00 μ.μ.
0
 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

Συνέντευξη του Γιάννη Μανιάτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει στην πολιτική του τόπου, επειδή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά ως εκείνος που της προσέθεσε άλλα δύο αχρείαστα"

Μετά την κατάρρευση του μύθου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για κατάργηση των μνημονίων τώρα καταρρέει και η έξοδος από αυτά και η επιτροπεία της χώρας, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Και επισημαίνει ότι το δίλλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι αν θα ειπωθεί η αλήθεια για τις δυσκολίες που υπάρχουν ή θα επιχειρηθεί και πάλι παραπλάνηση των πολιτών.

Για τη συμφωνία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ τονίζει ότι θα έχουν μεγάλο κόστος και ανεπανόρθωτη ζημιά για την παραγωγική βάση της χώρας ενώ η πρόταση για «μικρή ΔΕΗ» ήταν ηπιότερη και συμφέρουσα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την οργάνωση της και τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος για τη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Κατά τα άλλα, εκφράζει αισιοδοξία για τη πορεία του Κινήματος Αλλαγής γιατί «η φιλοδοξία είναι ν΄ ανασυγκροτήσουμε και να εκφράσουμε τον προοδευτικό πόλο της χώρας μετά τη στρατηγική χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλουμε φραγμό στη συντηρητική ΝΔ».

Όσο αφορά στο δικό του ρόλο και τη μη συμμετοχή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Γιάννης Μανιάτης δηλώνει ότι δεν έχει σημασία η ανάθεση ρόλου αλλά να γίνει ένα ανοιχτό, μαζικό και δημοκρατικό συνέδριο. «Δεν στέκομαι καθόλου σε προσωπικές συμμετοχές και σε αναθέσεις ρόλων. Με ενδιαφέρουν μόνο πολιτικές και υπερβατικές στάσεις. Πιστεύω ότι κάθε όργανο που συγκροτείται θα εξαντλήσει κάθε προσωπική και συλλογική δυνατότητα για να οργανωθεί ένα ανοιχτό, μαζικό και δημοκρατικό συνέδριο, ώστε να γεννηθεί ένα νέο προοδευτικό Κίνημα Αλλαγής, ελπίδα για το λαό και τη χώρα» υπογραμμίζει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη στον Μιχάλη Μιχαήλ και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Μανιάτη, καταρχήν πώς σχολιάζετε το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και ειδικά τον τρόπο που επέλεξε να προαναγγείλει την παρουσία του στη χώρα μας;

Απ. Αυτό που συνέβη με την προκλητική συνέντευξη- προαναγγελία του Ερντογάν για το τι θα επακολουθήσει, αποτέλεσε πρωτοφανές γεγονός για τη διεθνή διπλωματική πρακτική. Έτσι, το ταξίδι αυτό στιγματίστηκε από μια χωρίς προηγούμενο τουρκική προκλητικότητα πριν καν ξεκινήσει. Ο Ερντογάν έθεσε ωμά και ανοικτά, χωρίς διπλωματικά προσχήματα απέναντι στον ελληνικό λαό, το σύνολο των επιθετικών διεκδικήσεων της Τουρκίας, μάλιστα με αναθεωρητική αντίληψη σημαντικής διεθνούς συνθήκης, όπως της Λοζάνης. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκθέτοντας ταυτόχρονα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ορίζοντας από την πλευρά του αυθαίρετα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεχίσουν να κινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. Πράγματι, όλα τα παραπάνω επαναλήφθηκαν με την ίδια ένταση και κατά την παρουσία της τουρκικής ηγεσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα ταξίδι ναυάγιο- όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δυστυχώς, η ελληνική ηγεσία δεν κατάλαβε τον τουρκικό σχεδιασμό, αιφνιδιάστηκε και περιήλθε σε θέση άμυνας απέναντι στην προκλητική στάση Ερντογάν.

Προκύπτουν, λοιπόν, μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες, για το γιατί και το πώς προετοιμάστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας για επαφή κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς να διασφαλιστούν στοιχειώδεις διπλωματικοί κανόνες και όροι σεβασμού της χώρας και του ελληνικού λαού.Μια επίσκεψη που τελικά έβλαψε ανεπίτρεπτα τα εθνικά συμφέροντα, μέχρι του σημείου ο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι έχουν τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή.

Ερ. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πολύ σύντομα και δηλώνει ότι θα πετύχει καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018. Συμμερίζεσθε κατ΄ αρχήν αυτή τη θέση; Αν όχι γιατί το αμφισβητείτε;

Απ. Υπάρχει η πολιτική ρητορεία, υπάρχει και η πολιτική πραγματικότητα. Η χώρα θα εκτελεί μνημονιακές υποχρεώσεις τόσο το 2019 με την περικοπή των συντάξεων, όσο και το 2020 με τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς και μέχρι το 2023 με τα αυξημένα πλεονάσματα του 3,5%. Ουσιαστικά θα βρίσκεται υπό επιτροπεία μέχρι το 2060. Απλώς, από το καλοκαίρι του 2018 μας δίνεται η δυνατότητα να δανειστούμε από τις αγορές, που κι αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί διασφάλιση χαμηλών επιτοκιακών όρων και χρηματοδοτικών αποθεμάτων.

Άρα το μεγάλο θέμα για την πορεία της χώρας είναι, αν θα πούμε την πολιτική αλήθεια στον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει με τις παραμένουσες δυσκολίες, καθώς και τις νέες προκλήσεις, ή θα κάνουμε πολιτική παραπλάνηση για να υποκλέψουμε την ψήφο του. Για μένα, αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα για την πολιτική και για την κοινωνία. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν τελειώνει με την επιτήρηση. Τελειώνει με έναν κύκλο επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μόνο αν κερδηθεί το παραγωγικό στοίχημα θα βγούμε επί της ουσίας από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Από την πλευρά του Α. Τσίπρα, είναι μία ακόμη προσπάθεια δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας, διασποράς ψευδών ελπίδων για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων τους, τις δημεύσεις των περιουσιών τους. Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια, που σε συνδυασμό με την επιχείρηση διεύρυνσης του πελατειακού κράτους, θεωρεί ότι θα του δώσει τη νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Είναι προφανές ότι ο ίδιος διατελεί εν συγχύσει και η κυβέρνησή του υπό κατάρρευση.

Ερ. Μήπως φοβάσθε ότι το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί πραγματικό και βρει ανταπόκριση;

Απ. Ο κ. Τσίπρας έχει ειδικευτεί σε αποτυχημένα αφηγήματα. Θυμάστε στη δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα που δήθεν δεν θα παρθούν, το κόλπο με τα αντίμετρα, στη συνέχεια την προσπάθεια για ένταξη ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση κ.ο.κ. Τα αφηγήματα θέλουν δύο πράγματα, που δεν τα διαθέτει ο κ. Τσίπρας. Δημιουργική και όχι καταγγελτική δυνατότητα και κυρίως στοιχειώδη πραγματική βάση, που να τη νοιώθει η κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει στην ιστορία του τόπου επειδή έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αντίθετα, θα μείνει ως εκείνος που της φόρτωσε άλλα δύο αχρείαστα κι επιπλέον διαλαλούσε την πολιτική απάτη ότι δήθεν θα τα καταργούσε όλα. Ο πρώτος μύθος για κατάργηση των μνημονίων, κατέρρευσε με πάταγο. Ο δεύτερος μύθος, για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στην πραγματικότητα θα συνοδεύσει την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την διακυβέρνηση της χώρας.

Ερ. Γιατί διαφωνείτε με τη συμφωνία για τη πώληση μονάδων της ΔΕΗ; Κι εσείς είχατε προχωρήσει στη πρόταση για «μικρή ΔΕΗ». Ποια είναι η διαφορά;

Απ. Η διαφορά της μικρής αλλά εξορθολογισμένης ΔΕΗ είναι ότι αυτή θα εξασφάλιζε ανταγωνισμό για μικρότερες τιμές ηλεκτρικού σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, πολλαπλάσια χρηματικά οφέλη στο Δημόσιο, εξασφάλιση στους εργαζομένους και το κυριότερο θα είχε αποφύγει τον κίνδυνο της απαξίωσης και της κατάρρευσης όπως συμβαίνει σήμερα με την ΔΕΗ-νάνο. Το θέμα της ΔΕΗ είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα του πόσο κόστισε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η πολιτική άρνησης μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φτάσουμε σήμερα, από την πολιτική του «τίποτα», στην πολιτική «του όλα και άρον- άρον», με μεγάλο κόστος και ανεπανόρθωτη ζημιά για την παραγωγική βάση της χώρας.

Ερ. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης σηκώνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Συμφωνείτε με αυτή τη στρατηγική; Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ.

Απ. Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας της παράταξης. Το εγχείρημα μας, το «Κίνημα Αλλαγής», θα λειτουργήσει σε αυτόνομη πολιτική κατεύθυνση, διότι δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος του κομματικού μπαλαντέρ που αναζητά ή απορρίπτει στηρίγματα και «συμμάχους». Η φιλοδοξία μας είναι ν? ανασυγκροτήσουμε και να εκφράσουμε τον προοδευτικό πόλο της χώρας μετά τη στρατηγική χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλουμε φραγμό στη συντηρητική ΝΔ. Αυτό ακριβώς κάνουμε από την επόμενη μέρα της εκλογής ηγεσίας, με στόχο την ανατρεπτική και πρωταγωνιστική πολιτική μας παρουσία στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικός εταίρος του Πάνου Καμμένου, έχει απεμπολήσει το δικαίωμά του να εντάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις, καθώς αποτελεί μέρος του παλαιοκομματικού ιζήματος της Μεταπολίτευσης κι ενός εθνολαϊκιστικού πολιτικού προσωπικού. Εμείς, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, οφείλουμε να καταθέσουμε αξιόπιστες προτάσεις, πλαίσιο συνεργασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ερ. Μιλάτε για συνεννόηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων για Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης μετά το μνημόνιο. Ποιοι θα πρέπει να είναι οι άξονές του επιγραμματικά;

Απ. Μειώσεις για να υπάρξει μεγέθυνση και ανάπτυξη. Μείωση της φορολογίας, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση του χρόνου αδειοδοτήσεων και της απονομής Δικαιοσύνης. Σταθερότητα φορολογικού συστήματος, με κίνητρα προς επενδυτές κι επιχειρήσεις, πλήρης ανασχεδιασμός όλων των λειτουργιών του κράτους, που πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο Επιτελικό Στρατηγείο Ανάπτυξης, αύξηση των ρυθμών εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου και πλήρης απελευθέρωση των πανεπιστημίων με καλύτερη σύνδεσή τους με την πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Οικονομική και κοινωνική.

Ερ. Πώς βλέπετε τα πρώτα βήματα του Κινήματος Αλλαγής; Συμφωνείτε με τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου; Διαπιστώνετε έλλειψη συλλογικότητας δεδομένου ότι ήσασταν υποψήφιος για την ηγεσία και δεν συμμετέχετε στο νέο όργανο;

Απ. Οι 210.000 συμπολίτες μας που βροντοφώναξαν το «παρών», πέτυχαν δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, έθεσαν τα θεμέλια μιας νέας κι ενιαίας οργανωτικής βάσης υπερβαίνοντας τους διαχωρισμούς τους παρελθόντος. Δεύτερον, δημιούργησαν μια νέα πολιτική δυναμική για ανατροπές στον προοδευτικό χώρο και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αυτή είναι για μένα, συμπυκνωμένα η εντολή της 19ης Νοέμβρη. Αυτή την εντολή είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να την φέρουμε εις πέρας κι αυτό κάνουμε.

Δεν στέκομαι καθόλου σε προσωπικές συμμετοχές και σε αναθέσεις ρόλων. Με ενδιαφέρουν μόνο πολιτικές και υπερβατικές στάσεις. Πιστεύω ότι κάθε όργανο που συγκροτείται, θα εξαντλήσει κάθε προσωπική και συλλογική δυνατότητα για να οργανωθεί ένα ανοιχτό, μαζικό και δημοκρατικό συνέδριο, ώστε να γεννηθεί ένα νέο προοδευτικό Κίνημα Αλλαγής, ελπίδα για το λαό και τη χώρα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.