12/11/2017 11:42:00 μ.μ.
0

Πανηγυρικά τιμάται η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, στο πρόσφατα ανακαινισμένο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2107, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Ευστρατίου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κι άλλων Ιερέων από το Ναύπλιο και το Άργος.

Στον κατάμεστο από πιστούς ναό μίλησε για τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα ο π. Χρυσόστομος Ευστρατίου ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου με καταγωγή από την συνοικία Πρόνοια. Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έμελλε να συνδέεται με ένα τραγικό γεγονός της Ιστορίας μας, με την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 και ενώ η θεία λειτουργία είχε ξεκινήσει και οι πιστοί εντός και εκτός του Ναού ανέμεναν την έλευση του Εθνικού Κυβερνήτη Καποδίστρια, ξαφνικοί πυροβολισμοί αναστατώνουν το κλήρο και όσους πιστούς ευρίσκοντο εντός του ναού. Η θεία λειτουργία σταμάτησε και όλοι προσπάθησαν να εξέλθουν από την μικρή θύρα της εκκλησίας προκειμένου να δουν τι συνέβη. Το θέαμα που αντίκρισαν μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας ήταν συγκλονιστικό. Ο Κυβερνήτης κειτόταν νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος, ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς και τους πιστούς που τίμησαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, καθώς και τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ευστρατίου που έκανε τόσο κόπο για να έρθει στην πανήγυρη του Αγίου. Ο Ιερέας ευχαρίστησε και τον δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρο για την χρηματική συνδρομή με την οποία ανακαινίστηκε  ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.
























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.