12/21/2017 08:05:00 μ.μ.
0

Να χρηματοδοτηθούν οι 300.000 αγρότες για μείωση 60% του ενεργειακού τους κόστους, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε επί θητείας του (Ν.4296/2014) κι έδινε τη δυνατότητα στους Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) της χώρας να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών Πάρκων ή άλλων μορφών ΑΠΕ, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος άρδευσης κατά την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Ειδικά για την Αργολίδα, με βάση μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2014, εκτιμήθηκε ότι το ποσό που πληρώνουν οι αγρότες που ανήκουν στους ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 600.000€ με την εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει μια πολύ σοβαρή οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες της Αργολίδας που εξυπηρετούνται από τους ΤΟΕΒ.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση του Γ. Μανιάτη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

«Κύριοι Υπουργοί,

Με νομοθετική ρύθμιση που προωθήσαμε το 2014 (ν.4296/2014), δώσαμε τη δυνατότητα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας, να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών Πάρκων ή άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος άρδευσης κατά την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

Η επιλογή αυτή που επιτρέπει τον συμψηφισμό ενέργειας (NETMETERING) κατά προτεραιότητα για Οργανισμούς όπως οι ΤΟΕΒ που εξυπηρετούν συλλογικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, αφορά στους 400 ΤΟΕΒ όλης της χώρας, στους οποίους είναι ενταγμένοι πάνω από 300.000 Έλληνες αγρότες. Η πλήρης εφαρμογή της δυνατότητας αυτής μπορεί να επιτρέψει τη μείωση έως και 60% του ενεργειακού κόστους άρδευσης, γεγονός που αποδεικνύεται με σχετική μελέτη που υλοποιήσαμε το 2014 στο νομό Αργολίδας όπου οι αγρότες που ανήκουν στους ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας πληρώνουν κάθε χρόνο έως και 1 εκατ. € στη ΔΕΗ, ποσό που μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 600.000 € με την εφαρμογή της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης.

Παράλληλα είχαμε προβλέψει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) να δίνεται μέσω συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων η δυνατότητα ενίσχυσης, των γεωργών  και κτηνοτρόφων καθώς και ενώσεων ή οργανώσεων αυτών αλλά και των επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, για αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Με αφορμή το συζητούμενο νομοσχέδιο για τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς, θεωρούμε απαραίτητο μετά τα πρόσφατα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης που εξαθλιώνουν τους Έλληνες αγρότες, να ενταχθούν άμεσα στα χρηματοδοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων και να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, προκειμένου άμεσα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που πληρώνουν οι 300.000 Έλληνες αγρότες κατά την παραγωγή και μεταποίηση των προϊόντων;»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.