12/30/2015 03:53:00 μ.μ.
0


Το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων βουλευτών θέτει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ερώτηση που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης.


Ο γαλάζιος βουλευτής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν «την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με εξωφρενικά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά περικοπές και νέους φόρους» και βρισκόμαστε «στο μέσον μιας τέτοιας δεινής οικονομικής κατάστασης για τους Έλληνες πολίτες» πως « είναι δυνατόν να δίνετε αναδρομικά χρήματα σε συνταξιούχους βουλευτές (και παλιότερα σε δικαστικούς);»
Η διάταξη που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει ότι το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν αναδρομική αύξηση που μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές!
Οι συντάξεις λοιπόν των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς, αφού οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών.
Και μπορεί το Δημόσιο να είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι προσέφυγαν για να διεκδικήσουν αναλογικά τις αυξήσεις των εν ενεργεία δικαστικών, όμως, άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Τριμελούς Επιτροπής είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο!
Η διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναφέρει ότι γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους βουλευτές και το μόνο που απομένει, είναι να ρυθμιστεί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Το πιο εξοργιστικό απ' όλα όμως είναι ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό - δηλαδή από τις τσέπες μας - είναι δυσθεώρητο. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος η καταβολή των αναδρομικών μπορεί να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιοδοτηθέντων βουλευτών, όμως τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100.000 ευρώ!
Τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά. Αν αφαιρέσει κανείς τις μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 ως 60.000 ευρώ!
ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.