2/02/2015 07:52:00 μ.μ.
0


ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ



Η πρωτοβουλία της Άλλης Πρότασης για τη λήψη απόφασης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου του δήμου Ναυπλιέων της Παρασκευής 30-1-2015 σχετικά με την δραματική ρύπανση από βιομηχανίες της περιοχής αλλά και από την άθλια λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, βρήκε ομόφωνα σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με αυτήν την απόφαση, ο Δήμος Ναυπλιέων ζητά από όλες τις αρμόδιες αρχές να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση όλων των προϋποθέσεων λειτουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας πυρήνα και των χυμοποιείων που επιβαρύνουν το βιολογικό σταθμό και να επιδώσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Για μας η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων αυτών έχει μεγάλη αξία σε σχέση με την οικονομία του τόπου την ρύπανση και την απασχόληση, αυτό όμως δεν δικαιολογεί την πλημμελή τήρηση των περιβαντολλογικών όρων λειτουργίας που υπονομεύουν τη ζωή και την υγεία των κατοίκων αλλά και τους άλλους τομείς της οικονομίας με κύριο τον τουρισμό.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της ελαιοπαραγωγής θα οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση των φαινομένων που όλοι έχουμε βιώσει από τα πυρηνελαιουργεία. Η εύκολη λύση το κλείσιμο τους , θα δημιουργούσε σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στο νομό. Από την άλλη επιβάρυνση του βιολογικού από τα συνδεδεμένα με αυτόν χυμοποιεία απειλεί να τον θέσει εκτός λειτουργίας με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο τη διακριτή μυρωδιά της πόλης μας, αλλά και στις σημαντικές συνέπειες στην ρύπανση του αργολικού κόλπου. Για το τελευταίο θεωρούμε ότι ευθύνες βαρύνουν φυσικά και τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΝ όλα τα χρόνια για την ανοχή που έχει επιδείξει. Ας σκεφτούμε ότι ο βιολογικός είναι δημοτική επιχείρηση και λειτουργεί με την ευθύνη της ΔΕΥ Άργους και μέρος του προσωπικού που εργάζεται πληρώνετε από τοη ΔΕΥΑ Ναυπλίου.

Προτάσεις μας

Άμεσα μέτρα. Ο έλεγχος και η επιβολή όρων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. (φίλτρα λειτουργία με καιρικές συνθήκες κλπ)

Να εφαρμοστούν οι όροι υποδοχής των αποβλήτων στο βιολογικό. Να πιεστούν οι βιομηχανίες για καλύτερη επεξεργασία των αποβλήτων.

Οριστική λύση

Χωροθέτηση βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή για μεταφορά των εργοστασίων επεξεργασίας του πυρήνα της ελιάς.

Ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων για όλο το νομό για καλύτερο έλεγχο και συντονισμό ενεργειών.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων μέχρι τότε και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα. Ποιό; Τον καθαρό αέρα.

Υ.Γ. Ας υπενθυμίσουμε ότι τα εργοστάσια λειτουργούν σε περιοχή απολύτου προστασίας όπως αυτή έχει νομοθετηθεί με το νόμο των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου Ναυπλίου – Ν .Κίου (ΖΟΕ) ΦΕΚ 396Δ /8 -6-1999. Η μοναδική περιοχή στην Αργολίδα που είναι απολύτου προστασίας με νομικό πλαίσιο προστασίας και επί δεκαπέντε χρόνια παίρνουν αναβολές για τη διαδικασία της μεταφοράς τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.