12/06/2018 10:58:00 π.μ.
0

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας πραγματοποιούν εκδήλωση, για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγγελικής Λαΐου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον αδόκητο θάνατό της.
Ομιλητές θα είναι ο κ. Γεώργιος Β. Δερτιλής, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της École des Hautes Études en Sciences Sociales των Παρισίων, τον οποίο ο ΣΦΑ έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν εν όψει της παρουσίασης του βιβλίου του «Συνειρμοί, Μαρτυρίες, Μυθιστορίες» αλλά και στο Συνέδριο για τα 100 χρόνια από τον Εθνικό Διχασμό, και ο κ. Ταξιάρχης Κόλιας, Καθηγητής του Βίου και του Πολιτισμού των Βυζαντινών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για το ΚΕΣ Ελλάδος

Ιωάννης Πετρόπουλος
 
Για τον ΣΦΑ

Νικόλαος Μπουμπάρης
 

Ποια ήταν η Αγγελική Λαΐου

Η Αγγελική Λαΐου γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1941 στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1966 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Διετέλεσε Καθηγήτρια σε διάφορα Πανεπιστήμια: Ρούτγκερς, Πρίνστον, Σορβόννη, Κολλέγιο της Γαλλίας (College de France), καθώς και καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών (Dumbarton Oaks) του ίδιου Πανεπιστημίου. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Μεσαιωνικής Ιστορίας της Αμερικής (Medieval Academy of America), της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Academia Europaea) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων (Académie des Inscriptions et Belles Lettres).

Το 1998 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο: «Διπλωματική και πολιτική Ιστορία του Βυζαντίου», «Ιστορία της αγροτικής κοινωνίας στο Βυζάντιο», «Οικογενειακοί θεσμοί και θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο». Σημαντικότατη ήταν η συμβολή της στον γενικό
συντονισμό 36 ερευνητών για τη συγγραφή του τεράστιου συνθετικού, τρίτομου έργου «Οικονομική Ιστορία του Βυζαντίου», στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, σε ηλικία 67 ετών, στη Βοστώνη.

Για την εκδήλωση

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, τιμώντας τη μνήμη της Αγγελικής Λαΐου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον αδόκητο θάνατό της, πραγματοποιούν εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, στους Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι.

Ομιλητές θα είναι ο κ. Γεώργιος Β. Δερτιλής, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της École des Hautes Études en Sciences Sociales των Παρισίων και ο κ. Ταξιάρχης Κόλιας, Καθηγητής του Βίου και του Πολιτισμού των Βυζαντινών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συνδιοργανωτές επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων και προσωπικά στην κ. Παπαδημητρίου για την παραχώρηση της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας.

Είμαστε βέβαιοι πως θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας. Σας περιμένουμε όλους!


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.