12/05/2018 12:32:00 μ.μ.
0

Στη συνεδρίαση στις 16ης/11/2018, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων ενέκρινε τη μελέτη για τη λειτουργία Πράσινου Σημείου στο δήμο μας. Ίσως είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για εναλλακτική διαχείριση μέρους των απορριμμάτων στο δήμο μας. Ο χώρος που επιλέχθηκε για να λειτουργήσει το Πράσινο Σημείο είναι τα παλαιά σφαγεία της πόλης, δίπλα στις δικαστικές φυλακές.

Το συνολικό κόστος υλοποίησης των απαιτούμενων εργασιών να τη στέγαση του Πράσινου Σημείου και την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας της εγκατάστασης ανέρχεται στο ποσό των 600.000 € με ΦΠΑ (210.000 € οι υποδομές και 390.000 € οι υπηρεσίες λειτουργίας).

Αντιγράφω από την εισήγηση της μελέτης:

Στο Πράσινο Σημείο οι δημότες θα προσκομίζουν – με δικά τους μέσα και εθελοντικά – ποσότητες ανακυκλώσιμων ειδικών ρευμάτων ΑΣΑ σε αυστηρά προ-διαλεγμένη μορφή. Κατόπιν, αφού προηγηθεί έλεγχος των προσκομιζόμενων υλικών κατά την παραλαβή, θα γίνεται ταξινόμηση και τοποθέτηση αυτών στα αντίστοιχα μέσα προσωρινής αποθήκευσης.

Ειδικότερα, το Μικρό Πράσινο Σημείο αφορά σε εγκατάσταση χωριστής συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης στερεών, μη επικινδύνων αποβλήτων και συγκεκριμένα:

• Διαφόρων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων – προσκομιζόμενων από δημότες σε προ-διαλεγμένη μορφή – προκειμένου να προωθηθούν προς περαιτέρω διαχείριση (προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση),

• Διαφόρων κατηγοριών χρησιμοποιημένων αντικειμένων πριν αυτά καταστούν απόβλητα – προσκομιζόμενων από δημότες σε προ-διαλεγμένη μορφή –προκειμένου να προωθηθούν προς περαιτέρω διαχείριση (επαναχρησιμοποίηση).

• ‘Πράσινων’ απορριμμάτων προερχόμενα από εργασίες συντήρησης ιδιωτικών και δημοτικών χώρων ‘πρασίνου’ (κήποι, άλση, πλατείες κ.λπ.) – προσκομιζόμενων από δημότες ή/και δημοτικά οχήματα σε προ-διαλεγμένη μορφή – προκειμένου να προωθηθούν προς περαιτέρω διαχείριση (ανακύκλωση, ανάκτηση).

Ο δήμος (όπως μας δήλωσαν στο συμβούλιο ) αλλά και οι πολίτες εθελοντικά θα κάνουν προδιαλογή ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί, χαρτί, μέταλλα, τρόφιμα για κομποστοποίηση, βρώμικα έλαια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κλαδιά και μπάζα) και θα τα πηγαίνουν στο Πράσινο Σημείο.

Μας διαβεβαίωσαν ότι ο εξοπλισμός θα περιέχει και τεμαχιστή πρασίνων (κλαδιών).

Ο δήμος φυσιολογικά θα κάνει συμβάσεις με εταιρείες για τη διάθεση των συγκεντρωμένων υλικών.

Η συνολική προσπάθεια έχει ενδιαφέρον όσον αφορά στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων στην πόλη και στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για ανακύκλωση.

Παραθέτουμε μερικές δικές μας προτάσεις που, όπως συνηθίζεται από την πλειοψηφία του δήμου Ναυπλιέων, δεν ενσωματώθηκαν στην πρόταση:

1.Να δημιουργηθεί χώρος “δεύτερης ευκαιρίας” για αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποθηκευτούν και να βρουν μια δεύτερη ζωή από ανθρώπους που τα χρειάζονται (π.χ. έπιπλα, παλιές συσκευές σε χρήση κλπ).

2. Να δημιουργηθεί οικονομικό κίνητρο για να συμμετέχει περισσότερος κόσμος στην προσπάθεια της ανακύκλωσης. Να γίνεται για παράδειγμα, μείωση των δημοτικών τελών, ανάλογα με τη συμμετοχή, διαδικασία για την οποία υπάρχει νομικό πλαίσιο (“Πληρώνω Όσο Παράγω”). Τα δημοτικά τέλη θα μπορούσαν να καθορίζονται ανάλογα με την παραγωγή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

3. Να δοθεί κίνητρο για μείωση των μπουκαλιών νερού μιας χρήσης μέσα από τη μείωση των δημοτικών τελών, όταν από τα τιμολόγια διαπιστώνεται ότι αγοράζουν νερά σε γυάλινες συσκευασίες, σε συνδυασμό και με τη μεταφορά τους στο Πράσινο Σημείο.

4. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται θέμα απόρριψης μπάζων και να μην έχει χωροθετηθεί ένας νόμιμος χώρος εναπόθεσής τους. Όταν δεν υπάρχει ένας τέτοιος χώρος, ακόμα και εργολάβος να πάρει τα μπάζα από το Πράσινο Σημείο, αυτά θα καταλήξουν σε κάποιο ρέμα.

Παρόλα αυτά, η προσπάθεια έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφασίσουμε κάποιες πολιτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αν ο δήμος μας μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών αλλά ταυτόχρονα συμμετέχει για τα υπόλοιπα στο πρόγραμμα της πυρόλυσης της Περιφέρειας, τότε θα αυξηθεί η τιμή που θα πληρώνουμε τα σκουπίδια στο εργοστάσιο, καθώς υπάρχει κατώτατο όριο απορριμμάτων. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών στην πόλη και να αυξάνεται το κόστος της διαχείρισης, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια.

Η απάντηση στο προβληματισμό μας αυτό από το Δήμο είναι ότι οι δήμοι δεν θα πιάσουν ποτέ τα χαμηλότερα στάνταρ υπολογισμού σκουπιδιών ώστε να αυξηθεί η τιμή της διάθεσης. Έχω ωστόσο πολλές αντιρρήσεις ως προς αυτό, γιατί όλες οι μελέτες υπολογίζουν τα απορρίμματα με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραγωγής (πόσα κιλά απορρίμματα παράγει ο κάτοικος) και όχι τα πραγματικά στοιχεία. Και πραγματικά στοιχεία μάλλον οι δήμοι δεν έχουν. Όταν δεν ζυγίζονται τα απορριμματοφόρα πριν πάνε στον σκουπιδότοπο, δεν μπορεί να έχουμε πραγματικά στοιχεία.

Ας ελπίσουμε ότι γίνεται μια καινούργια αρχή και δεν είναι και αυτό ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, όπως εκείνο της διαχείρισης των σκουπιδιών της Καραθώνας πριν από λίγο καιρό.

Μπάμπης Αντωνιάδης 

Δημοτικός σύμβουλος ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.