12/04/2018 05:13:00 μ.μ.
0

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης υποδέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κ. Borut Pahor, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές, φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, τονίζοντας την ανάγκη συμπόρευσης όλων των χωρών της Βαλκανικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα ένα κοινό ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον επ’ ωφελεία όλων των λαών της Ευρώπης. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει μάλιστα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο κ. Βούτσης και τόνισε την ανάγκη «στενής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μείνει ζωντανή». «Είμαστε μαζί σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική της, την κοινωνική σύγκλιση και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς» επισήμανε.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην επικείμενη συζήτηση και ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση στη Βαλκανική, για συνεργασία και συνέργεια ανάμεσα στους λαούς, για την επίλυση με ειρηνικό τρόπο όλων των προβλημάτων και εν τέλει για να γίνει η Βαλκανική μια μεγάλη περιφερειακή συνιστώσα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που να μπορεί ισότιμα να συμμετέχει στο μέλλον της Ευρώπης, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις ή να αποτελεί πεδίο αποσταθεροποίησης, όπως στο παρελθόν».

Στο πλαίσιο αυτό και επικαλούμενος τη Χάρτα του Ρήγα, που αποτυπώνει το όραμα του επαναστάτη και εθνομάρτυρα για την απελευθέρωση όλων των λαών της Βαλκανικής, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο επικείμενος εορτασμός των 200 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους θα προσφέρει την αφορμή και για μια γενικότερη συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος, χαρακτηρίζοντάς την «αναγκαία προκειμένου η χώρα μας, μετά και την τραγωδία που ζήσαμε επί οκτώ χρόνια μνημονιακών δεσμεύσεων, να μπορέσει, με πιο σύγχρονο τρόπο που να ανταποκρίνεται τις ανάγκες της εποχής, να δει το μέλλον της». Παραθέτοντας δε την κοινοβουλευτική ατζέντα της τελευταίας Συνόδου αυτής της Κοινοβουλευτικής Περιόδου, που χαρακτηρίζεται ως η πρώτη μεταμνημονιακή, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που κατατίθενται και αφορούν την οικονομία, την υγεία, την παιδεία και «στοχεύουν στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση της κοινωνίας αλλά και στην αναπλήρωση αυτών που έχασε ο ελληνικός λαός την προηγούμενη οκταετία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, «από τις σημερινές συζητήσεις απέκτησα την εντύπωση ότι είμαστε ως λαοί πολύ κοντά σε πολλά θέματα και θεωρώ ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μια νέα δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στο μέλλον μπορεί να διευρυνθεί. Αυτές οι συζητήσεις νομίζω πως θα αποτελέσουν μια παρακαταθήκη, καθώς επισήμως επικυρώσαμε πως υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα μεταξύ των χωρών μας, στην επίλυση των οποίων θα μπορούσαμε, με κοινή προσπάθεια, να πλησιάσουμε». Ο κ. Pahor εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα πως μετά την επίσκεψή του τα δύο κοινοβούλια θα αναπτύξουν μια ακόμη πιο δυναμική σχέση.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων με ανάγλυφη τη μορφή του Περικλή, ως ένδειξη φιλίας και τιμής, ενώ μετά τις δηλώσεις τους ακολούθησε ξενάγηση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής και στην έκθεση για τον Ρήγα Βελεστινλή που αναπτύσσεται σε χώρους του Μεγάρου του Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από την ελληνική πλευρά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σλοβενίας κυρία Μαρία Θελερίτη, οι βουλευτές κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή και κ. Αντώνης Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας συνόδευαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Σλοβενίας κ. Dejan Presicek και η Πρέσβης της Σλοβενίας στην Ελλάδα κυρία Anita Pipan.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.