12/05/2018 03:12:00 μ.μ.
0

Επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο στον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ (βίντεο) Κατά την επίσημη επίσκεψη του πρόεδρου της Σλοβενίας στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε  τελετή επίδοσης τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ στην αίθουσα του Βουλευτικού.

Στην αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων έγιναν σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων και τον Πρόεδρο της Σλοβενίας με επίκεντρο την διεθνή προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια οι πρόγονοι του οποίου κατάγονταν από το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας.

Στο Κόπερ του Καποδίστρια

Το Κόπερ είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Σλοβενίας 28.000 κατοίκων που απέχει πέντε μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιταλία. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Αιγίς και στους ρωμαϊκούς χρόνους Capris (εξ ου και Κόπερ).

Αργότερα μετονομάστηκε Ιουστινιανούπολη προς τιμήν του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού ΙΙ του Ρινότμητου. Στην περίοδο της Αναγέννησης και της Μεταρρύθμισης, όταν τελούσε υπό την κυριαρχία της Βενετίας, την αποκαλούσαν Capodistria, όνομα που διατηρεί και σήμερα μαζί με το σλοβενικό Κόπερ. Οι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι και οι πινακίδες των δρόμων στα σλοβενικά και στα ιταλικά.

Στο Κόπερ, δεσπόζει το άγαλμα του πρώτου κυβερνήτη του νεοελληνικού κράτους στην πλατεία Ιωάννου Καποδίστρια, οι πρόγονοι του οποίου κατάγονταν από το Κόπερ (Capo d’ Istria) που έχει αδελφοποιηθεί με την Κέρκυρα και όπου γεννήθηκε, ο Πρώτος Κυβερνήτης της Νεότερης Ελλάδος.








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.