11/14/2018 11:48:00 π.μ.
0

Εάν κάνει πολλή ζέστη και σεις κάνετε θεραπεία με ινσουλίνη, πρέπει να γνωρίζει ότι το σώμα μας αντιδρά, αυξάνοντας τους παλμούς και τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ταχύτητα απορρόφησης της ινσουλίνης. Εάν επιπλέον κινείστε ή ασχολείστε με κάποιο σπορ (κολύμπι, ρακέτες κ.λπ.), τότε ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος. Θα πρέπει, λοιπόν, ή να μειώσετε τη δόση της ινσουλίνης ή να έχετε προβλέψει για ένα επιπλέον κολατσιό και σίγουρα να κάνετε τακτικότερες μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα. 

Αντιθέτως, το κρύο μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης (κίνδυνος υπεργλυκαιμίας), γι’ αυτό να φοράτε χοντρό πουλόβερ (να έχετε και δεύτερο μαζί σας, αν μουσκέψετε) και να κάνετε συχνότερες μετρήσεις του σακχάρου, ιδίως αν οι διακοπές περιλαμβάνουν βουνό ή χιόνια.

Ακόμα και όσοι παίρνετε δισκία, καλό είναι να γνωρίζετε ότι και για σας ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας είναι μεγάλος. 

Παράλληλα, όταν χάνετε νερό, από την άσκηση, το λαχάνιασμα ή τον ιδρώτα, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Όλοι, επομένως, είτε παίρνετε δισκία είτε ινσουλίνη, θα πρέπει να παρακολουθείτε το σάκχαρο συχνότερα (ανά 4-6 ώρες το πολύ) και φυσικά να πίνετε αρκετό νερό, χυμό ή αφεψήματα. Το είδος, την ποσότητα και τη συχνότητα της διατροφής σας καλό είναι να τη συζητήσετε με τους ειδικούς που σας παρακολουθούν.

Κρυολογήσατε; Τι πρέπει να κάνετε…
Τα άτομα που ζουν με διαβήτη (ιδίως τύπου 1) μπορεί να περάσουν πιο δύσκολα ένα κρυολόγημα και να διαταραχθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Καλό είναι, λοιπόν, να ακολουθούν κάποιους κανόνες, για να αποφεύγουν περαιτέρω επιπλοκές.

Όταν κάποιος είναι άρρωστος, το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει την ασθένεια. Το σώμα εκκρίνει ορμόνες που αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, εάν εμπλέκονται η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί υπογλυκαιμία. Γι’ αυτό πρέπει να κάνετε τα εξής:

1) Να ελέγχετε πιο συχνά τα επίπεδα του σακχάρου, κατά τη διάρκεια της ασθένειάς σας. Επίσης, είναι απαραίτητο να πίνετε άφθονα υγρά. 
2) Επιπλέον ινσουλίνη ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρειαστεί. Να είστε ενήμεροι σχετικά με τις δοσολογίες των φαρμάκων, για πιθανές παρενέργειες κ.λπ.
3) Η συνεργασία με τον γιατρό είναι απαραίτητη. Πρέπει να έχετε μαζί σας πρόχειρη μια λίστα με τους αριθμούς τηλεφώνων του γιατρού, του εκπαιδευτή και του διαιτολόγου σας.



4) Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να πανικοβάλλεστε. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε όταν:
- Είστε άρρωστοι ή έχετε πυρετό για μια - δυο μέρες και δεν βελτιώνεται η κατάστασή σας.
- Έχετε εμετό ή διάρροια για περισσότερο από 6 ώρες.
- Έχετε μέτρια έως μεγάλα ποσοστά από κετόνες στα ούρα σας.
- Τα επίπεδα της γλυκόζης σας είναι υψηλότερα απ’ ό,τι συνήθως, ακόμα κι αν έχετε πάρει επιπλέον ινσουλίνη.
- Παίρνετε τα χάπια για τον διαβήτη σας και το σάκχαρό σας ανεβαίνει -ιδίως πριν από τα γεύματα- και παραμένει υψηλό για περισσότερες από 24 ώρες.

Πηγές: American Diabetes Association, Mayo Clinic


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.