11/19/2018 04:27:00 π.μ.
0

Κλασική φασολάδα χυλωμένη, με πυκνό ζωμό, πλούσια σε γεύση και πάρα πολύ νόστιμη!

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. μέτρια ξερά φασόλια
3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι (με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
λίγο πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
λίγο ψιλοκομμένο σέλινο
1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 35-40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Για να γίνει τέλεια η φασολάδα και να μην διαλύονται τα όσπρια, αλλά να χυλώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα το πράσσο και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

Ο ντοματοπελτές έτσι (σοταρισμένος), βγάζει όλα τα αρώματά του και δίνει απίστευτη γεύση και νοστιμιά.

Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει 4-5 εκατοστά από την επιφάνειά τους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30-35 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.

Για να χυλώσει η φασολάδα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του βρασμού.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.

Όλα τα μυστικά για τέλεια φασολάδα

•Ποτέ δε μουλιάζω τα φασόλια για να φτιάξω φασολάδα. Είναι περιττή διαδικασία, αρκεί να προσέξετε τα εξής:

-Όταν αγοράζουμε φασόλια προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο (δείγμα πολυκαιρίας). Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα ακόμα κι αν τα μουλιάζετε ώρες!

-Εάν αγοράζουμε χύμα φασόλια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.

Το βραστερό φασόλι πρέπει να το δαγκώνεις και να σπάει εύκολα σε δυο κομμάτια. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό εξωτερικά, και η καρδιά του να μη θρυμματίζεται.

•Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα φασόλια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

•Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του προσθέτουμε πάντα βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

•Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο την φασολάδα και την κάνει πολύ νόστιμη με δεμένο ζωμό.

ΠΗΓΗ: argiro.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.