11/09/2018 09:48:00 μ.μ.
0
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε την πρόξενο Γεωργία Σουλτανοπούλου προκειμένου να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα και να διαμαρτυρηθεί
Έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια από το Φανάρι σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει εξηγήσεις, αλλά και ενημέρωση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Νωρίτερα τελικά από οτι αναμενόταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προχωρήσει σε σύγκληση της Ιεραρχίας, του ανωτάτου οργάνου της Εκκλησίας Της Ελλάδος για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στους Μητροπολίτες και τις αντιδράσεις στον χώρο των κληρικών.

Δεν είναι τυχαίο οτι πολλοί Μητροπολίτες ζητούν τη σύγκλιση της Ιεραρχίας καθώς αρχικά είχε διαφανεί οτι η συνεδρίαση της θα οριστεί πριν από τις γιορτές ενώ αυτοί επιθυμούν αν ενημερωθούν σύντομα για την πρόταση συμφωνίας με τον πρωθυπουργό.

Δεν είναι τυχαίο οτι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος επεσήμανε «Κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ.Πρωθυπουργό. «Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, συνέρχεται η έκτακτη Σύγκλησή της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου . Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με εισήγηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με θέμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: «Κατά την διάρκειά της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει Εισήγηση με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά από την Εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η πλειονότητα των μελών της Συνόδου τάσσεται υπέρ της πρότασης συμφωνίας.
ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.