11/09/2018 08:32:00 π.μ.
0
Ανδριανός: Ευθύνες της πολιτείας για το μεγάλο πλήγμα των ελαιοπαραγωγών λόγω της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής δακοκτονίας. Οφείλει να τους αποζημιώσει.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Χαρίτση με θέμα τις βαρύτατες συνέπειες στους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας από την ολιγωρία της πολιτείας στην υλοποίηση των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Όπως με επανειλημμένες μου σχετικές Ερωτήσεις είχα προειδοποιήσει, η ολιγωρία της πολιτείας στην υλοποίηση των προγραμμάτων δακοκτονίας στην Αργολίδα και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας είχε βαρύτατες επιπτώσεις στην παραγωγή και τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις σχετικές και έγκαιρες ενδείξεις (μεγάλοι πληθυσμοί δάκου στις παγίδες, εκτεταμένες προσβολές στον ελαιόκαρπο), και παρά τις αρνητικές κλιματικές συνθήκες η δακοκτονία στην Αργολίδα ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ οι πληθυσμοί του δάκου ήταν ήδη σε έξαρση, με μετάθεση ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας για την απαράδεκτη ολιγωρία.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ευθύνες για την φετινή εκτεταμένη καταστροφή είναι υπαρκτές, η ευθύνη της πολιτείας δεδομένη άρα και η υποχρέωσή της να στηρίξει και να αποζημιώσει τους παραγωγούς, οι οποίοι πληρώνουν οι ίδιοι κάθε χρόνο εισφορές ακριβώς προκειμένου η δακοκτονία να υλοποιείται εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Είναι ακόμη επιτακτικά αναγκαίο οι ζημιές από τον δάκο να ενταχθούν στον κατάλογο των ζημιών που καλύπτει ο ΕΛΓΑ δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Επίσης πρέπει να αναθεωρηθεί η όλη διαδικασία των ψεκασμών και παγίδων ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη, προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες και τα δεδομένα που δημιουργούν αυτές με επιπλέον ψεκασμούς όταν αυτό επιβάλλεται, και έγκαιρη έναρξη αλλά και παρακολούθηση των πληθυσμών δάκου και βεβαίως τους απαιτούμενους ελέγχους σε όλες τις διαδικασίες.

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Πού οφείλεται η ολιγωρία στην υλοποίηση των φετινών προγραμμάτων δακοκτονίας που είχε βαρύτατες επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας
2. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπόλογους
3. Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα στηριχθούν και θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας για την εκτεταμένη ζημιά που υπέστησαν από την ολιγωρία αυτή
4. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα διασφαλιστεί η αποτροπή επανάληψης της ίδιας ολιγωρίας και στο μέλλον
5. Αν δεδομένης της κλιματικής αλλαγής υπάρχει προγραμματισμός για τον τρόπο υλοποίησης των διαδικασιών στη δακοκτονία
6. Αν προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει στον κατάλογο καλυπτόμενων ζημιών του ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ τις ζημιές από δάκο δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.