11/06/2018 07:46:00 μ.μ.
0

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η σχέση του Κώστα Βρεττάκου με τον κινηματογράφο υπήρξε πολύπλευρη, τόσο στο πεδίο της δημιουργίας όσο και της θεσμικής διαχείρισης. Το 1980, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Το Στρώμα της Καταστροφής» και ύστερα την ταινία μικρού μήκους «Ερέχθειο-συντήρηση Ακρόπολης» (1984).
Αργότερα, η ταινία «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987) ήταν η αιτία να διασταυρωθεί το ΕΚΚ με τη δημιουργική του διαδρομή στον κινηματογράφο, καθώς υποστήριξε την παραγωγή της ταινίας, η οποία απέσπασε συνολικά 9 βραβεία στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και της Καλύτερης Ταινίας, ενώ την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το αντίστοιχο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Στη συνέχεια, ως σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989) και αργότερα ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ (1991-1998), καθώς και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages (1991-2006) ανέπτυξε ουσιαστική δραστηριότητα στη διαμόρφωση και τη διαχείριση πολιτικής για τον πολιτισμό. Εκτός από τον κινηματογράφο ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, τη φωτογραφία, την επιμέλεια εκδόσεων και περιστασιακά τη δημοσιογραφία.

Το ΕΚΚ, ο κινηματογραφικός χώρος και ευρύτερα ο εγχώριος πολιτισμός αποχαιρετά έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο και άφησε το προσωπικό του καλλιτεχνικό αποτύπωμα.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.