ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Προχωράμε στην τέταρτη με αριθμό 102/26-10-2018 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αργολίδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ιωάννη Μανιάτη, με θέμα «Να γίνει ρύθμιση πενήντα δόσεων από τη ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ Ιρίων-Δρεπάνου-Ασίνης και τους άλλους ΤΟΕΒ».
Κύριε Μανιάτη, έχετε τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το θέμα που αναφέρω στην επίκαιρη ερώτησή μου απασχολεί του Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Ιρίων και Ασίνης-Δρεπάνου. Πρέπει όμως, να σας πω ότι απασχολεί το σύνολο των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας. Τόσο ο συνάδελφος, κ. Κουτσούκος έχει αντίστοιχη αρνητική εμπειρία από τη ΔΕΗ, που έκοψε το ρεύμα σε ΤΟΕΒ, όσο και ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου από την Κρήτη έχει ουσιαστικά αντίστοιχες εμπειρίες. Θα πρέπει να δείτε εσείς πια ως εποπτεύων Υπουργός πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Κύριε Πρόεδρε, είμαι πάρα πολύ συγκεκριμένος για την πρόταση των ΤΟΕΒ Ιρίων, Ασίνης και Δρεπάνου. Μιλάμε για χίλιους πεντακόσιους παραγωγούς της Αργολίδας που έχουν κηπευτικά και εσπεριδοειδή, δηλαδή πορτοκαλομαντάρινα. Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, με τους δυο ΤΟΕΒ χρωστούσαν τον Ιανουάριο του 2015 στη ΔΕΗ 160.000 ευρώ μόνο. Τον Μάιο του 2018 χρωστούσαν 890.000 ευρώ. Δηλαδή, είχαμε υπερπενταπλασιασμό του χρέους των ίδιων ανθρώπων μέσα σε τρία χρόνια. Το αφήνω στην άκρη προς το παρόν πώς συνέβη αυτό, διότι με ενδιαφέρει να δω τη λύση του προβλήματος.
Μετά τη συνεργασία των δυο αυτών ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ έγινε το εξής. Αποπλήρωσαν το 30% του χρέους και με θρησκευτική ευλάβεια αποπληρώνουν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Η ΔΕΗ όμως συνεχίζει να τους πιέζει ότι θα κόψει το ρεύμα αν δεν αποπληρώσουν το σύνολο του υπολειπόμενου χρέους.
Η πρόταση, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, που έχει κατατεθεί στη ΔΕΗ από τους δύο αυτούς ΤΟΕΒ είναι η εξής απλή –και ελπίζω να γίνει αποδεκτή κι από εσάς.
Έχουν αποπληρώσει το 30% του χρέους, δεσμεύονται να δώσουν άλλο ένα 10% του χρέους, δηλαδή μέσα σε ένα εξάμηνο το 40% του χρέους. Και το υπόλοιπο ζητούν από τη ΔΕΗ να γίνει σε πενήντα δόσεις, όπως αυτό έγινε στον ΤΟΕΒ Τυρνάβου και στον ΤΟΕΒ Φαρσάλων.
Επειδή πιθανά κάποιος που δεν γνωρίζει τα θέματα, θα μπορούσε να κάνει οποιονδήποτε σχολιασμό, κύριε Πρόεδρε -απευθύνομαι και στο Προεδρείο και στον κύριο Υπουργό- και κάνω την εξής αναγωγή: Φανταστείτε οι τράπεζες και οι ξένοι τραπεζίτες, που διοικούν τις τράπεζές μας, να είχαν μία πρόταση από τους δανειολήπτες που να λέει: «Μην μας χαρίζετε χρέη, θα τα πληρώσουμε όλα. Σας δίνουμε 40% προκαταβολή και δώστε μας τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε σε πενήντα δόσεις το υπολειπόμενο χρέος για τα στεγαστικά ή τα επιχειρηματικά δάνεια».
Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια πρόταση, η οποία θα ήταν εκπληκτική για τους αλλοδαπούς τραπεζίτες, να μην γίνεται αποδεκτή από τη ΔΕΗ στην οποία το 51% κατέχει το ελληνικό Δημόσιο; Δηλαδή ο παριστάμενος κ. Σταθάκης θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αναγκαία κατεύθυνση ώστε να λυθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Σαφής η ερώτηση, κύριε Μανιάτη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Λοιπόν, να ξεκινήσω με μια αιχμή προς τον φίλο μου κ. Μανιάτη. Αν εκτινάχθηκε το χρέος από 163.000 το 2015 στις 893.000 σήμερα, σημαίνει ότι η πολιτική που είχατε για φιλικούς διακανονισμούς το 2013-2014 δεν απέδωσε.
Το θέμα τέθηκε πέρυσι για τους ΤΟΕΒ και θέλω να διευκρινίσω τι έχει γίνει:
Πρώτον, η ΔΕΗ δεν μπορούσε να βγάλει ένα γενικό κανόνα για τους ΤΟΕΒ. Έκανε, όμως, τρία πράγματα που είναι θετικά. Το πρώτο είναι ότι ήρθε σε επαφή με όλους τους ΤΟΕΒ και ζήτησε ένα καθεστώς ρύθμισης των χρεών. Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ νομίζω ότι ανταποκρίθηκε θετικά σε αντίθεση με άλλους ΤΟΕΒ της Ακροναυπλίας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση.
Άρα, ο ΤΟΕΒ Ιρίων, Δρεπάνου, Ασίνης νομίζω ότι έχει φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία. Εμείς ενθαρρύνουμε τις συμφωνίες αυτές. Θεωρούμε ότι έχει μπει η βάση για ένα λογικό πλαίσιο ρυθμίσεων. Άρα, στην επί της ουσίας ερώτησή σας απαντάω θετικά ότι πρέπει να βρούμε τη λύση ή εφόσον ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί είναι ειλικρινής και οι διαφορές ανάμεσα στον ΤΟΕΒ και τη ΔΕΗ είναι πολύ μικρές.
Η δεύτερη κατηγορία ήταν οι ΤΟΕΒ οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα καθεστώς ρύθμισης. Εκεί παραμένει το πρόβλημα και θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα για όσο διάστημα οι ΤΟΕΒ δεν μπαίνουν σε ένα καθεστώς ρύθμισης με τη ΔΕΗ, διότι η ΔΕΗ προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί πάντα σε ένα πνεύμα διαρκούς επιδότησης ΤΟΕΒ που αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτόν τον αποφασιστικό διάλογο.
Το τρίτο πράγμα είναι το εξής: Οι ΤΟΕΒ είχαν ένα ισχυρό άλλοθι ότι η εισπραξιμότητα που έχουν από τα μέλη τους δεν είναι η επιθυμητή και συνεπώς βρίσκονται στη μέση ενός προβλήματος το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν «αν δεν τους πληρώνουν οι αγρότες τους ΤΟΕΒ, πώς θα πληρώσουν τη ΔΕΗ;».
Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα σας θυμίζω ότι εμείς πήραμε μια νομοθετική πρωτοβουλία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το άρθρο 66 του ν. 4546 στις 12/6/2018, με το οποίο επιλύεται σειρά θεμάτων που αφορούν στα έργα και τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Μεταξύ άλλων, με την εν λόγω διάταξη, καθιερώνεται ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο είσπραξης των ΤΟΕΒ από τους αγρότες μέλη τους, προκειμένου να παρέχονται οι δυνατότητες ρύθμισης στους παραγωγούς, τους αγρότες, των χρεών που έχουν προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Θ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)
Άρα, νομίζω ότι είμαστε σε ένα στάδιο όπου ο απολογισμός του 2018 είναι θετικός. Έχουμε μία ρύθμιση του προβλήματος για τα χρέη των αγροτών προς τους ΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Έχουμε ένα καθεστώς ρύθμισης των χρεών ανάμεσα στους ΤΟΕΒ και τη ΔΕΗ και ενθαρρύνουμε περισσότερο όλους τους συμμετέχοντες στον διάλογο να βρίσκουν τη λύση. Άρα, στη συγκεκριμένη ερώτηση είμαι θετικός στο διακύβευμα.
Και τρίτον, παραμένει ένα πρόβλημα, για το οποίο πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση, δηλαδή ΤΟΕΒ οι οποίοι δεν έχουν μπει σε ρύθμιση και οι οποίοι καλούνται –το λέω ευθέως- να προχωρήσουν αμέσως σε έναν ειλικρινή διάλογο προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Μανιάτη, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά χαίρομαι και ευχαριστώ για τη θετική σας απάντηση.
Να ξέρετε ότι λύνετε ένα πολύ σημαντικό θέμα στους δύο ΤΟΕΒ Ιρίων και Ασίνης-Δρεπάνου και με τον τρόπο αυτό πιστεύω ότι δίνετε κι ένα μήνυμα προς τη ΔΕΗ ότι ρυθμίσεις της τάξης, για παράδειγμα, των πενήντα δόσεων είναι ρυθμίσεις που μπορεί και πρέπει να γίνουν αποδεκτές διότι οι αγρότες –γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά- δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε περισσότερες απαιτήσεις της ΔΕΗ. Επαναλαμβάνω, ενσυνείδητα, δεν αναφέρομαι στο πώς εκτινάχθηκαν τα χρέη των ΤΟΕΒ το τελευταίο διάστημα.
Τώρα, με αφορμή την παρουσία σας, κύριε Υπουργέ, κι επειδή μιλήσατε για τον ν. 4546/2018, αρκετά άρθρα του οποίου εμείς υπερψηφίσαμε, θέλω να αναφερθώ σε ένα άλλο άρθρο του, το οποίο αφορά πάλι τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, το άρθρο 60.
Αυτό το οποίο θα σας αναφέρω αφορά έναν ΤΟΕΒ της Αργολίδας που είναι ίσως ο πιο πρωτοποριακός της Ελλάδας. Είναι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ήρας-Κουρτακίου, ένας οργανισμός ο οποίος πρόκειται να βάλει ψηφιακή, «έξυπνη» γεωργία, σε στενή συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κι ένας φορέας για τον οποίο έκανε ειδική αναφορά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.
Δείτε, όμως, ποιο είναι το πρόβλημα. Ενώ υπάρχει μια θετική ανταπόκριση ώστε ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου να βάλει φωτοβολταϊκά, υπήρχε η γνωστή απαγόρευση στην Πελοπόννησο, το «κορεσμένο», το οποίο ορθά και το είχαμε επικροτήσει. Το ήρατε, δεν υπάρχει πια «κορεσμένο» στην Πελοπόννησο και άρα, έχουμε τη δυνατότητα στην Πελοπόννησο να έχουμε άλλα 30 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δείτε, όμως, τώρα ποιο είναι το κενό του νόμου. Ο νόμος, στο άρθρο 60, προβλέπει ότι αυτά τα 30 MW μπορούν να τα αξιοποιήσουν μόνο οι Ενεργειακές Κοινότητες και αποκλείει τις ΤΟΕΒ. Θα πρέπει, λοιπόν –και αυτή είναι η πρότασή μου και είμαι σίγουρος ότι θα το κατανοήσετε και θα το κάνετε αποδεκτό- να ενταχθούν και οι ΤΟΕΒ, δηλαδή να προστεθεί μία λέξη στο αντίστοιχο άρθρο «Ενεργειακές Κοινότητες ή ΤΟΕΒ μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα των 30 MW για την Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Όλοι οι ΤΟΕΒ της υπόλοιπης Ελλάδας έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν, πλην των ΤΟΕΒ της Πελοποννήσου, που –προφανώς από μία αβλεψία θέλω να πιστεύω- δεν έχουν τη δυνατότητα. Άρα, υπάρχει μία αδικία για όλους τους ΤΟΕΒ της Πελοποννήσου.
Κι επειδή έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή το αίτημα του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου, θέλω να σας τονίσω ιδιαίτερα ότι οι ΤΟΕΒ ουσιαστικά λειτουργούν ακόμη καλύτερα και από Ενεργειακές Κοινότητες. Κύριε Υπουργέ, για παράδειγμα ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου έχει εξακόσια πενήντα μέλη, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει ΑΦΜ, έχει γενική συνέλευση, έχει Διοικητικό Συμβούλιο. Τα έχουν βρει μεταξύ τους οι αγρότες.
Έχετε, λοιπόν, μία συλλογική οντότητα η οποία θέλει να κάνει πράσινη ενέργεια για την καλλιέργεια του πρωτογενούς τομέα και ουσιαστικά να παράγει και «πράσινα» αγροτικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Και μάλιστα, πριν τρεις μέρες είδαμε το ευχάριστο γεγονός ο ΤΟΕΒ Βελβεντού Κοζάνης να κάνει τα εγκαίνια ενός υδροηλεκτρικού 1,9 MW, που είναι μία πολύ θετική δράση, την οποία θα πρέπει να μιμηθούν και άλλοι ΤΟΕΒ.
Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει το μέτρο 431 στο δικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά λήγει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018. Ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου θέλει να καταθέσει πρόταση ώστε να βάλει φωτοβολταϊκά και να μειώσει κατά 60% το ενεργειακό κόστος καλλιέργειας σε αυτόν. Δεν υπάρχει, όμως, πρόβλεψη να αξιοποιήσει την άρση του κορεσμένου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, γιατί θα πρέπει να συστήσει άλλο συλλογικό όργανο, δηλαδή μια ενεργειακή κοινότητα.
Το αίτημα, λοιπόν, είναι πολύ καθαρό, πολύ σαφές –και είμαι βέβαιος ότι το αντιλαμβάνεστε- δηλαδή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προβλεφθεί, όπως προβλέπεται για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων να μπορούν επίσης να καταθέσουν αιτήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε με επιδότηση του αντίστοιχου Προγράμματος να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος παραγωγής προϊόντων κατά περίπου 60%.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Μανιάτη.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Όπως ξέρετε, προωθούμε πολύ ενεργά τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων που είναι η μεγάλη τομή στο νομοθετικό πλαίσιο. Δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές ενέργειας, ιδιώτες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ κ.ο.κ., δήμους, να συστήνουν ενεργειακές κοινότητες και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται οι ίδιοι ή και που θέλουν να μεταπωλήσουν.
Η Πελοπόννησος, όπως ξέρετε, έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι περιμένουμε την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των νέων υποδομών δικτύων –που τελειώνει μέσα στο 2019-, το οποίο θα άρει όλους τους περιορισμούς που έχει αυτή την στιγμή η Πελοπόννησος, επειδή το δίκτυο είναι κορεσμένο. Άρα, από έξι έως εννέα μήνες από σήμερα θα συζητάμε πλέον για άρση αυτού του εμποδίου που είχε η Πελοπόννησος, καθώς το δίκτυο, το νέο μεγάλο καλώδιο, θα έχει ολοκληρωθεί.
Άρα, μιλάμε για ένα μεταβατικό στάδιο. Επειδή υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στην Πελοπόννησο αποδοχής του νέου θεσμού και ανάπτυξης μεγάλων πρωτοβουλιών, δημιουργήσαμε γι’ αυτό το μεταβατικό διάστημα έναν μικρό χώρο στο δίκτυο, προβλέποντας ακριβώς να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα πολλών ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό και προωθούν αυτή τη στιγμή τη συγκρότησή τους και τη λειτουργία τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτό.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι ΤΟΕΒ μπορούν –και τους ενθαρρύνουμε- να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Αυτή είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση στην ενεργειακή επάρκεια των ΤΟΕΒ. Θα τους δώσει μεγάλο οικονομικό όφελος. Γι’ αυτούς τους λίγους μήνες θα δω ξανά εάν υπάρχει χώρος σε αυτό που δώσαμε στις ενεργειακές κοινότητες ή έχει ήδη υπερκαλυφθεί αυτή η ζήτηση από αιτήματα των ενεργειακών κοινοτήτων και θα επανέλθω στο ερώτημα αυτό.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.