Οι καπνιστές που κάνουν μεγάλη χρήση μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν 15 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του καπνίσματος ώστε ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό να επιστρέψει σε κανονικό επίπεδο, βρήκε μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της American Heart Association.
Μετά από ανάλυση δεδομένων για 8.700 άτομα ηλικίας 50 ετών, ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσαν ότι μεταξύ των καπνιστών υπάρχει σαφής μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου μέσα σε πέντε χρόνια μετά την διακοπή, ωστόσο θα μπορούσε να διαρκέσει μια δεκαετία για τις καρδιές των βαρέων καπνιστών.
Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία είναι τα ταχύτερα που ανακάμψουν από τη ζημία που προκαλεί το κάπνισμα, εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Meredith Duncan, διδακτορική φοιτήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt, αλλά η πλήρης ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια.
Η Duncan και η ομάδα της ήθελαν να διερευνήσουν πόσο καιρό χρειαζόταν η διακοπή του καπνίσματος να αρχίσει να δείχνει πραγματικά αποτελέσματα για την υγεία. «Υπήρξε έλλειψη πληροφοριών για το τι πραγματικά συμβαίνει στους ανθρώπους μακροπρόθεσμα βάσει εκτιμήσεων από αυστηρά συλλεχθέντα δεδομένα», ανέφερε η Duncan.
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από τη μελέτη Framingham Heart Study, η οποία ξεκίνησε το 1948 και συνεχίστηκε το 1971, περιλαμβάνοντας δύο γενιές ανθρώπων, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν καπνιστές.
Χρειάζονται μέχρι 16 χρόνια
Η ομάδα της Duncan ταξινόμησε ως «βαριούς καπνιστές» αυτούς που καπνίζουν το ισοδύναμο ενός πακέτου την ημέρα για 20 χρόνια. Οι καπνιστές αυτοί αντιπροσώπευαν το 70% των καρδιαγγειακών επεισοδίων μεταξύ των καπνιστών που έλαβαν μέρος στη μελέτη.
Μετά από πέντε χρόνια, όσοι εγκατέλειψαν το κάπνισμα είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 38% σε σύγκριση με αυτούς που δεν το είχαν εγκαταλείψει. Ωστόσο, χρειάστηκε έως και 16 χρόνια μετά την εγκατάλειψη για να επιστρέψει ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου των πρώην καπνιστών στο επίπεδο των μη καπνιστών.
«Για τους ανθρώπους που καπνίζουν αρκετά για πολλά χρόνια, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην καρδιά και στους πνεύμονες που δεν εξομαλύνονται πλήρως», είπε η Duncan. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πραγματικός κίνδυνος καρδιακής προσβολής και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται και αυτό είναι ένα κύριο συμπέρασμα της παρούσας μελέτης μας».
«Για τους βαριούς καπνιστές, δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος», είπε η Duncan. Το επόμενο βήμα για την έρευνα είναι να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς η γενετική μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των πρώην καπνιστών που αναρρώνουν πιο γρήγορα μετά την διακοπή του καπνίσματος.
Θάνος Ξυδόπουλος
ΠΗΓΗ: Ζούγκλα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.