10/26/2018 04:01:00 μ.μ.
0

Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης, κατέθεσε προς τον Υπουργό Γ. Σταθάκη ο Βουλευτής Αργολίδας καθ. Γιάννης Μανιάτης. Στην Ερώτησή του αναδεικνύει τους τεράστιους κινδύνους που θα εμφανιστούν, εάν ο τραγικός χειρισμός του θέματος ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα συνεχίζει να διαμορφώνεται με βάση τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης.

Η Ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Την περίοδο 2013-14, με δικές μας πρωτοβουλίες η Κρήτη άρχισε να μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, μετά την ένταξη στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ δύο σπουδαίων ενεργειακών έργων: του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Eastmed και του ηλεκτρικού καλωδίου Euroasia Interconnector, που πρόκειται να συνδέσει ηλεκτρικά για πρώτη φορά την Ασία με την Ευρώπη.

Η όδευσή του Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική, εκτός της μεγάλης γεωπολιτικής αναβάθμισης της Κρήτης, διασφαλίζει επίσης την ενεργειακή αυτάρκεια τόσο της Κύπρου, όσο και της Κρήτης. Η σημασία του λοιπόν, είναι τεράστια και ξεπερνά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες ή την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Euroasia Interconnector, με την ένταξή του το 2013-14 στα PCIs, διασφαλίζει τη χρηματοδότησή του από τράπεζες και ταυτόχρονα τη μείωση του κόστους που πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι Έλληνες καταναλωτές για ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) κατά τουλάχιστον 300-400 εκατ. €.

Το έργο αυτό, στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντί να είναι σε στάδιο υλοποίησης και ολοκλήρωσης, ώστε το 2020-21 η Κρήτη να μην έχει κανένα πρόβλημα ηλεκτρικής επάρκειας και ταυτόχρονα, να αποσύρει τις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ που βρίσκονται στο νησί, αντίθετα βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο πλήρους ακύρωσής του.

Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, πληροφορούμαστε ότι υπάρχει απόλυτο αδιέξοδο στις επαφές ΕΕ – κυβέρνησης και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν κ. Κλ. Μπόρχαρτν, ανακοίνωσε με επιστολή του στο Υπουργείο Ενέργειας, ότι «δεν έχει απομείνει τίποτα που θα μπορούσα να κάνω, ώστε το πρόγραμμα να βγει από το αδιέξοδο. Δεν βλέπω κανένα νόημα να συνεχίζω τις συζητήσεις στο επίπεδό μου, γιατί αρχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας και η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να επικοινωνεί μέσω των μέσων ενημέρωσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας προειδοποιεί επίσης, ότι αν η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης δεν προχωρήσει ως PCI, τότε δεν θα χρηματοδοτηθεί ούτε από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το κόστος θα επιβαρύνει μόνο τους Έλληνες καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με αξιόπιστα δημοσιεύματα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γ. Λακοτρύπης, σας έχει απευθύνει δραματική επιστολή για τον κίνδυνο πλήρους ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, εάν το έργο δεν προxωρήσει ως PCI.

Κύριε Υπουργέ,

επειδή ο λαός σας εξέλεξε για να βελτιώσετε την κατάσταση που βρήκατε και όχι για να καταστρέψετε οτιδήποτε θετικό σας παραδώσαμε,

επειδή όλοι όσοι παλέψαμε, ώστε το έργο Euroasia Interconnector να αποτελέσει Ευρωπαϊκή ενεργειακή προτεραιότητα, δεν μπορούμε να ανεχθούμε την διακινδύνευση του έργου

κι επειδή ο λαός της Κρήτης και όλοι οι Έλληνες πολίτες δεν πρόκειται να αποδεχθούν να πληρώσουν τα σπασμένα των δικών σας ανικανοτήτων,

οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι είστε οι προσωρινοί διαχειριστές της μοίρας του τόπου και δεν έχετε κανένα δικαίωμα, ούτε ηθικό ούτε πολιτικό, να φορτώνετε την εθνική οικονομία με τα κόστη των δικών σας ολιγωριών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης μετά το 2020 και την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων σταθμών της ΔΕΗ;

Γιατί στα τέσσερα σχεδόν χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν υπάρχει προώθηση και υλοποίηση του έργου, αλλά αντίθετα φαίνεται πως οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο;

Ποια είναι η επιστολή – απάντηση που αποστείλατε στη δραματική έκκληση του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακοτρύπη, για τον κίνδυνο ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου;

Ποιος θα επωμιστεί το επιπλέον κόστος των τουλάχιστον 300-400 εκατ. € κάθε χρόνο, από την καθυστέρηση λόγω κυβερνητικών ευθυνών της υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη – Αττική;

Προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή το σύνολο των επιστολών που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ υμών και άλλων θεσμικών φορέων για το υπόψη θέμα;»


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.