«Η ναυμαχία του δεν ήταν απλά ένα μεγάλο ναυτικό κατόρθωμα, αλλά θεμελίωσε την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, καθώς στηρίχθηκε στη Συνθήκη του Λονδίνου, η οποία για πρώτη φορά μίλησε για Ελληνικό κράτος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την απονομή τιμητικής πλακέτας στο πρόσωπό του από τον Αρχηγό του Στόλου κ. Ιωάννη Παυλόπουλο, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 κατά τη διάρκεια ξενάγησης στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς», που ναυλοχούσε στο λιμάνι του Ναυαρίνου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 191η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνο.
«Εύχομαι ολόψυχα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να διατηρήσει την παιδεία και την κουλτούρα που το διακρίνει για να υπερασπίζεται την πατρίδα με τον τρόπο που πολύ καλά γνωρίζει» δήλωσε ακόμη ο Πέτρος Τατούλης απευθυνόμενος στον Αρχηγό του Στόλου.
Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρακολούθησε επίσης τις εκδηλώσεις στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων της Πύλου, όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τοπικά πολιτιστικά σωματεία.
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου ο κ. Τατούλης παρακολούθησε την αρχιερατική λειτουργία στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και στη συνέχεια την παρέλαση.
Ο κ. Τατούλης συμμετείχε επίσης στην επίσημη τελετή απόδοσης τιμής με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Πύλου – Νέστορος στη Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια την υπογραφή του Πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με τον Δήμο Ύδρας.
===========================================
Πέτρος Τατούλης «Ιστορικά επιβεβλημένη η συνένωση των διαφορετικών δυνάμεων
σε ένα κοινό σκοπό με πίστη στον άδολο πατριωτισμό»
«Αυτή την αρχή υπηρετούμε με ακλόνητη πίστη και συνέπεια. Αυτή την πίστη εμπιστεύονται και επιβραβεύουν οι πολίτες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε «ξέρουμε την ιστορία μας και τη θέση της Πελοποννήσου σε αυτή. Ξέρουμε ότι η Πελοπόννησος θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της χώρας και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό. Παραμένουμε συνεπείς στην παρουσία μας, με αξιοπιστία, με δυναμική, εμπιστευόμενοι πάνω απ’ όλα τους πολίτες, την ανεξάρτητη φωνή τους, το ελευθερόφρονο πνεύμα τους και την αστείρευτη δύναμή τους».
Ο κ. Τατούλης στην ομιλία του επεσήμανε ιδιαίτερα την κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, που δεν ήταν άλλη από το άσβεστο πάθος των Ελλήνων για ελευθερία.
«191 χρόνια μετά τιμούμε μια ιστορική και ένδοξη στιγμή για την πορεία του Έθνους και του τόπου μας. Τιμούμε την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυρίνου, μια ιστορικής και ένδοξης "συνάντησης" των Μεγάλων Δυνάμεων με το μαχόμενο Ελληνισμό. Μιας συνάντησης που έλαβε χώρα στο έδαφος της Πελοποννήσου. Μιας συνάντησης που καθόρισε την πορεία της Ελλάδας. Η Πελοπόννησος υπήρξε το σημείο συνάντησης. Αυτή σηματοδότησε την αρχή από τη Μάνη στις 17 Μαρτίου 1821 αλλά και το τέλος του Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου» ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο Πρωτόκολλο της Πετρούπολης και στη Συνθήκη του Λονδίνου που προετοίμασαν τις εξελίξεις που οδήγησαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και στη στάση των διεθνών παραγόντων σε σχέση με τον αποτέλεσμά της.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.