10/18/2018 11:13:00 π.μ.
0

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά με σημερινή Γραπτή Ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς. Προτείνει δε να μειωθεί ο ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο προκειμένου να μπορέσουν τα φτωχοποιημένα από τα μνημόνια ελληνικά νοικοκυριά να προμηθευτούν φτηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Γραπτή του Ερώτηση με τίτλο «Μέτρα για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα» η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «δύσκολος χειμώνας περιμένει τα φτωχοποιημένα από τα μνημόνια ελληνικά νοικοκυριά  αφού  οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πιάσει «φωτιά» φτάνοντας τα 1,2 ευρώ το λίτρο έναντι 94,4 λεπτά πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 με 300 ευρώ ο καταναλωτής αγόραζε 315  λίτρα ενώ φέτος μόνο 255 λίτρα».

Και ο Νότης Μαριάς συνεχίζει:

«Δεδομένου ότι το 48% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ενόψει του ότι πλέον είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα μείωσης της ενεργειακής φτώχειας.

Ενόψει των κατά 35% αυξημένων τιμών πετρελαίου διεθνώς και προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να μπορέσουν να προμηθευθούν φτηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να  μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως προτείνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς αφού επισημαίνει ότι «η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην Ερώτησή μας  Ε-000827/2016 αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης» ρωτά την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή:

«1.Είναι διατεθειμένη στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκεται η Ελλάδα να συμφωνήσει σε μειώσεις των παραπάνω φορολογικών συντελεστών;

2.Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών;».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.