10/22/2018 10:35:00 π.μ.
0

Απάντηση Υπουργείου Υγείας σε Ανδριανό για τα προβλήματα στα προγράμματα ειδικής αγωγής :
Ο ΕΟΠΥΥ συνεκτιμώντας τις δαπάνες των προηγούμενων ετών, το πλήθος των μοναδικών ΑΜΚΑ ανά έτος που έκαναν χρήση της παροχής, έχει προϋπολογίσει και θα θέσει προς έκδοση υπουργικής απόφασης ένα ποσό ικανό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων του, ώστε να μη τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback).

Στην 711/10-8-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα προγράμματα ειδικής αγωγής, απάντησε ο αρμόδιος αν. Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης.

Στην απάντηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στις 15 Ιουνίου 2018 εκδόθηκε η αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/(ΦΕΚ./Β/2284/15-6-2018)Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών–γυαλιών οράσεως και υπηρεσιών ειδικής αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ. Στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναγράφεται η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών, καθώς και υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με την Υ.Α. ορίζεται ότι : «...Η χορήγηση και αποζημίωση γίνεται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, από πιστοποιημένο στο Μητρώο του ΕΟΠΥΥ ιατρό [...] Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή ακολουθείται κατ’ αντιστοιχία η ίδια διαδικασία. Ειδικότερα, για την ειδική αγωγή οι ιατροί που εκδίδουν ηλεκτρονικές γνωματεύσεις είναι παιδίατροι, παιδοψυχίατροι, νευρολόγοι-ψυχίατροι, ψυχίατροι και νευρολόγοι, κατά τα οριζόμενα στον Ε.Κ.Π.Υ...».

Για τη διαδικασία αποζημίωσης ειδικής Αγωγής, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ, για την προμήθειά τους, καταβάλουν το ποσό απευθείας σε ειδικούς θεραπευτές και κατόπιν αιτούνται την αποζημίωση αυτής της δαπάνης με γραπτό αίτημα που υποβάλουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού. Εν συνεχεία ακολουθεί ο έλεγχος και εκκαθάριση της δαπάνης, μία διαδικασία που λόγω του εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις είναι αρκετά χρονοβόρα μέχρι την αποζημίωση του δικαιούχου.

Με τη σύναψη των συμβάσεων με τους ειδικούς θεραπευτές, ήτοι παιδίατρους, παιδοψυχίατρους νευρολόγους - ψυχίατρους, ψυχίατρους και νευρολόγους, κατά τα οριζόμενα στον Ε.Κ.Π.Υ., που έχει δρομολογήσει ο Οργανισμός, θα επιτευχθεί:

α) η παροχή αυτών των υπηρεσιών χωρίς να απαιτείται η καταβολή των χρημάτων από το δικαιούχο, εφόσον η δαπάνη είναι εντός του ορίου που ορίζει ο ΕΚΠΥ για κάθε περίπτωση και επιπλέον δεν θα ταλαιπωρούνται οι πολίτες με γραφειοκρατικές διαδικασίες,

β) θα απεμπλακούν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ από τη χρονοβόρα διαδικασία
αποζημίωσης της εν λόγω παροχής και θα εξοικονομηθούν ανθρώπινοι πόροι που θα μπορούν να διατεθούν για άλλες εργασίες, και

γ) θα μπορεί να γίνεται καλύτερη καταγραφή και έλεγχος της προκαλούμενης δαπάνης.

Όσον αφορά το κλειστό όριο δαπάνης της κατηγορίας, ο Οργανισμός, συνεκτιμώντας τις δαπάνες των προηγούμενων ετών, το πλήθος των μοναδικών ΑΜΚΑ ανά έτος που έκαναν χρήση της παροχής, έχει προϋπολογίσει και θα θέσει προς έκδοση υπουργικής απόφασης ένα ποσό ικανό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των δικαιούχων του, ώστε να μη τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback)».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.