Το 45ο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΦ θα διεξαχθεί από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι), στην Αθήνα.
Από την Αργολίδα συμμετέχουν ο κ. Παναγιώτης Ξηντάρας, ο κ. Τάσος Χατζηαναστασίου και ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης.
Περίληψη της εισήγησης του Ν. Μπουμπάρη
"Ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη: Γιώργος Σεφέρης, Ημερολόγιο καταστρώματος, Γ’"
Στην εισήγηση, γίνεται αναφορά στην ποιητική συλλογή Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ’ του Γιώργου Σεφέρη, η οποία κυκλοφόρησε το 1955 με τον τίτλο Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν, παρμένο από την Ελένη του Ευριπίδη. Η συλλογή εντάχθηκε στα Ποιήματα του Σεφέρη με τον τίτλο που έκτοτε καθιερώθηκε το 1962.
Το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ’ εξυμνεί τη συνάφεια του ανθρώπου με το περιβάλλον του, τη συνείδηση πως ανήκει κάπου και την έκσταση να είναι ζωντανός. Ο Σεφέρης με την συλλογή αυτή ταξίδεψε πίσω στον χρόνο στα καλοκαίρια που περνούσε παιδί στη Σκάλα Βουρλών, εκεί όπου βλάστησαν τα παιδικά του όνειρα. Στην Κύπρο και τον λαό της βρήκε ξανά τους απλούς ανθρώπους και ταυτόχρονα την ουσία της ελληνικότητας, όπως την όρισε η γενιά του ’30, της οποίας ο ίδιος υπήρξε ηγετικό μέλος.
Επιπλέον, ο αγώνας των Κυπρίων για την Ένωση στάθηκε για τον Σεφέρη μια μάχη αξιοπρέπειας του ελληνισμού στο σύνολό του, την οποία προσέγγισε με την ιδιότητα του διπλωμάτη, μέσα από το πρίσμα του ανθρώπου που οφείλει να έχει σταθμίσει όλα τα ενδεχόμενα, πριν οριστικοποιήσει τη συναίνεσή του σε μια λύση. Μολονότι μοιάζει τολμηρή ως σκέψη, δεν θα διστάσουμε να υποστηρίξουμε ότι στην Κύπρο συνεργάστηκαν αρμονικά οι δύο όψεις του Σεφέρη, ο διπλωμάτης και ο ποιητής, με τρόπο που δεν φαίνεται να συνέβη έκτοτε.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.