10/24/2018 07:41:00 μ.μ.
0

«Οφείλουμε να προστατεύουμε διαρκώς την αυτονομία και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, όπως συνταγματικά ορίζεται, απέναντι σε όλους όσους την επικαλούνται, θέλοντας να κάνουν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς βραχίονα των δικών τους Κυβερνητικών πολιτικών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από το Μυστρά και το συνέδριο του διτκύου ΦΟΔΣΑ σχετικά με τον ΕΣΔΑ και τον ΠΕΣΔΑ, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018.

«Οποία τραγωδία στον 21ο αιώνα να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις που αντιβαίνουν τον καταστατικό κώδικα της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Κυρίως θίγουν το συνειδητό των πολιτών και είναι εξαιρετικά αρνητική αντίληψη την οποία συλλήβδην οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί οφείλουν να αντιμετωπίζουν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να έχει αυτή την άποψη στο επίπεδο των πολιτικών και κομματικών σχηματισμών» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης.

Μια μαύρη περίοδος για την Πελοπόννησο τελειώνει

Η πολιτική διάσταση που δόθηκε στο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, προήλθε από τις αντιδραστικές δυνάμεις που προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφισβητήσεις στους πολίτες προκειμένου να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα. «Πλέον το έργο έχει υπογραφεί και είμαστε στη διαδικασία της υλοποίησής του. Μια μαύρη περίοδος για την Πελοπόννησο τελειώνει».

«Ήταν ντροπή μας να αφήσουμε μια Περιφέρεια σε τέτοια κατάσταση» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στην ανάληψη της ευθύνης στην αρχή της θητείας «να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, η αρμοδιότητα της οποίας ξεκάθαρα ανήκει στους Δήμους. Γι’ αυτό πρόθυμα ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της διυπουργικής επιτροπής να αναλάβω να δημιουργήσω ένα μοντέλο για τη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι αυτή η συνεργασία θα δώσει καινούργια εργαλεία στη χώρα, για να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο εκείνη την περίοδο αποτελούσε με τεράστια πρόστιμα τη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ήταν επίσης δύσκολη η περίοδος κατά την οποία το προφίλ της χώρας είχε δεχθεί τεράστια πλήγματα.

Νίκη της αυτοδιοίκησης η ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου

«Σχεδιάσαμε το αυτονόητο. Τη συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Η πρότασή μας προέβλεπε τη δημιουργία ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Ενώ στην αρχή κανένας δεν πίστευε στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής, προοδεύοντας ο χρόνος όλοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι το μοντέλο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης.

Το μοντέλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου έγινε το πανελλήνιο μοντέλο. Βασίστηκε σε συγκεκριμένες βασικές αρχές:

Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με καινοτομίες σημαντικές ώστε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Στον ανταγωνιστικό διάλογο που οδήγησε σε ένα σχέδιο σκοπιμότητας κοινό για όλους τους συμμετέχοντες και ο οποίος ολοκληρώθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 5 μηνών.

Στο γεγονός ότι ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε όλες τις τεχνολογίες που προβλέπονταν από την Ελληνική νομοθεσία.

Στο χαρακτηρισμό του ως πράσινο περιβαλλοντικό έργο.

Στην επίτευξη της οικονομικότερης τιμής για τον πολίτη.

Η νομιμότητα του έργου νίκησε τις αντιδραστικές δυνάμεις που δεν ήθελαν να γίνει

«Όλα τα παραπάνω τα πετύχαμε και μάλιστα κερδίσαμε όλες τις προσφυγές που κατατέθηκαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο μας είναι αυτό με τη χαμηλότερη μεσοσταθμιστική τιμή κόστους, αφού πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 69,6 εκατομμυρίων ευρώ. Με το σχέδιο αυτό οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη υπήρξε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία, ενώ καθυστέρησε 14 μήνες την ΑΕΠΟ του έργου, στη συνέχεια δήλωνε υπερήφανη μόλις αυτή εγκρίθηκε. Απ’ την άλλη πλευρά οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον επαγγελματισμό τους καθιέρωσαν επιπλέον περιβαλλοντικά στάνταρ και «οφείλω δημόσια να τους ευχαριστήσω και ιδίως τον αείμνηστο διευθυντή της υπηρεσίας».

Σε ότι αφορά τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία προεκλογικά είχε διατυπώσει διαφορετική αποψη για το έργο, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι την κάλεσε αν δεν το θέλει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και να το σταματήσει. Δεν το έκανε. Όλοι κατάλαβαν ότι όσα έλεγαν προεκλογικά δεν μπορούσαν να ισχύσουν.

«Απ’ την άλλη πλευρά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και αντιπολίτευσης σε μια συνάθροιση ετεροβαρών και ετερόκλητων δυνάμεων αποφάσισαν να αλλάξουν το νόμο που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ψηφίσει για να διευκολύνει διαχειριστικά το έργο» πρόσθεσε επίσης ο Περιφερειάρχης.

Είναι υποχρέωση των Δήμων μέχρι το 2021 να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης του 60% πλέον. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα αποτελεί καλή πρακτική για όλους τους Δήμους.

Ο κ. Τατούλης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα πρέπει να τεθεί είναι οι δομές αυτές να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα. «Δεν μπορούμε να έχουμε διάσπαρτες ΔΕΥΑ και λιμενικά ταμεία. Θα πρέπει οι ΔΕΥΑ να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες ώστε να υπάρχει λογοδοσία στους πολίτες, οικονομία κλίμακος και εξορθολογισμός των ανταποδοτικών τελών».





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.