10/17/2018 07:12:00 μ.μ.
0


Οι Σύλλογοι:

Εικαστικοί χειροτέχνες καλλιτέχνες "Αθηνά Εργάνη"

Χειροτέχνες καλλιτέχνες "Νεφέλη"

Χειροτέχνες "Οδυσσέας"

Επίσης:

Ανεξάρτητοι χειροτέχνες Αγίας Ειρήνης

Ανεξάρτητοι χειροτέχνες Θησείου Μοναστηρακίου

Ανεξάρτητοι χειροτέχνες-εικαστικοί-τεχνίτες-μικροπαραγωγοί


Σας καλούν στην ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 18 Οκτώβρη, στις 14:00 το μεσημέρι στην Αποστόλου Παύλου, έξοδος σταθμού ΗΣΑΠ Θησείο.

Από την Δευτέρα 8 Οκτώβρη είμαστε κλειστοί με εντολή της Α Αρχαιοτήτων, και την συνδρομή του Δήμου Αθηναίων και του τμήματος παρεμπορίου του υπουργείου εμπορίου (ΣΥΚΑΠ).

Το βασικό μας αίτημα είναι το άνοιγμα του δρόμου και η άμεση έναρξη διαλόγου ανάμεσα στους χειροτέχνες, εικαστικούς, τεχνίτες, μικροπαραγωγούς και τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να βρεθεί οριστική λύση.

Προτάσεις υπάρχουν, διάθεση εκ μέρους μας υπάρχει. Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι το τετελεσμένο.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στηρίζει τη δίκαιη κινητοποίηση των χειροτεχνών για να στήσουν ξανά τους πάγκους τους στους δρόμους γύρω από τον Σταθμό του Θησείου και ο δημοτικός της  σύμβουλος στην Αθήνα Πέτρος Κωνσταντίνου θα είναι παρών στην Ανοιχτή Συνέλευση.

Aκολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Να σταματήσει η καταστολή και η κοροϊδία σε βάρος των χειροτεχνών στο Θησείο από Καμίνη, κυβέρνηση και ΚΑΣ

Η κίνηση του Υπουργείου Εμπορίου, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Αθήνας Γιώργου Καμίνη να εξοστρακίσουν και να καταδιώξουν με μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας τους χειροτέχνες στην περιοχή του Θησείου είναι μια απάνθρωπη, άκαρδη ενέργεια καταστολής ανθρώπων του μόχθου . Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των βαρόνων του τουρισμού, του μεγάλου εμπορίου και των κάθε απόχρωσης χρυσοπληρωμένων χορηγών που θέλουν να ελέγξουν την πόλη και τους δρόμους της, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Αυτή η στρατηγική “ανάπτυξης της Αθήνας” με την δήθεν αναβάθμιση της πόλης δεν χωράει τους φτωχούς, τους άστεγους, τους μικροπωλητές,τους εξαρτημένους, ανοίγοντας το δρόμο των άγριων διακρίσεων ακόμη και δολοφονιών όπως στην τραγική περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Στρώνει κόκκινα χαλιά για να περάσουν οι σχεδιασμοί των Λάτσηδων και των Βαρδινογιάννηδων, των Μόλλ στους ελεύθερους χώρους από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι το Ελληνικό και κάτω από αυτά επιχειρεί να ποδοπατήσει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.
Η εκστρατεία για αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε μοχλό για την εξόντωση των φτωχών της πόλης για να επιβιώσουν οι λίγοι και εκλεκτοί. Κηνυγάνε τους εξαρτημένους, κυνηγάνε τους ρακοσυλλέκτες, κυνηγάνε τους μικροπωλητές και κραυγάζουν υστερικά για την "ανομία στην Πόλη" από το κόσμο των κινημάτων και της αντίστασης.
Κανένας Δήμαρχος Αθήνας, κανένας Υπουργός Εμπορίου, κανένα ΚΑΣ δεν μπορεί να παίζει με τις δουλειές και τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους.
Σοβαρά, το ΚΑΣ ανησυχεί ότι καταστρέφεται η πολιτιστική κληρονομιά από τους παγκίτες του Θησείου, τους χειροτέχνες; Μήπως, το 90% της κληρονομιάς αυτής δεν έχει θαφτεί κάτω από τα κτίρια των Τραπεζών, των Ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων που συνθλίβουν το κέντρο της πόλης; Τα πόδια των παγκιτών που πατάμε στους δρόμους τους ενοχλούν; Ίδρωσε το αυτί τους όταν εκατοντάδες χώροι πολιτισμού πωλούνται μέσω του Υπερταμείου για να ξεπληρωθεί το χρέος των δανειστών;
Οι προτάσεις για δημιουργία “αγοράς” διάσπαρτης με εκατό πάγκους υποτιμάει τη κοινή λογική.
Υποκριτική είναι η κραυγή κατά του ¨παραεμπορίου” όταν εταιρίες πετρελαίου κατακλέβουν το κόσμο, μαζί με το κράτος που υπερφορολογεί ενώ πολυκατοικίες ξεπαγιάζουν γιατί ανεβαίνει η τιμή του.
Ο αγώνας των χειροτεχνών είναι αγώνας για να μην περάσει η λογική της καπιταλιστικής ισοπέδωσης των φτωχών της πόλης και πρέπει να τον στηρίξουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δίνουν μάχη για να μην γίνει το “τέλος των μνημονίων” θηλιά διαρκούς λιτότητας και φτώχειας στο λαιμό τους.
Η Δημοτική Αστυνομία του Δημάρχου Καμίνη και του Ανδρέα Βαρελά πρέπει να αποσυρθεί από τις χυδαίες περιπολίες αποκλεισμού των χειροτεχνών, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Καλούμε τους εργαζομένους του Δήμου της Αθήνας, του Υπουργείου Εμπορίου και Πολιτισμού, το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ, να υψώσουν την φωνή τους για να μπει τέλος στην καταστολή των χειροτεχνών και να ανοίξουν τους πάγκους χωρίς να φοβούνται σύλληψη και πρόστιμα.
Καλούμε την κυβέρνηση και το Δήμο Αθήνας να εγκαταλείψουν την εκστρατεία εξόντωσης των χειροτεχνών αμέσως και να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των πάγκων στο Θησείο.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.