9/14/2018 01:34:00 μ.μ.
0

Η UNESCO εγκαινιάζει τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα “World Heritage Journeys-Europe”, παρουσιάζοντας στο παγκόσμιο κοινό τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, ως έναν από τους 34  κορυφαίους προορισμούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η UNESCO εγκαινιάζει σήμερα σε συνδυασμό με τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Κληρονομιά και στον βιώσιμο πολιτιστικό και περιηγητικό τουρισμό. Η πλατφόρμα που σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το National Geographic και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει 34 επιλεγμένους χώρους και μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο. Τα εγκαίνια λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας θα πραγματοποιηθούν στα Κεντρικά Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, στις 15-16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ψηφιακή πλατφόρμα “World Heritage Journeys-Europe” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομώνυμου Προγράμματος, που στόχο έχει την ανάπτυξη θεματικών διευρωπαϊκών πολιτιστικών δικτύων και ταξιδιωτικών διαδρομών με επίκεντρο τα εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ευρωπαϊκά μνημεία και χώρους, καθώς και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτά βρίσκονται. Σε αυτό το πλαίσιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συνεργάστηκε με την UNESCO και το National Geographic για περισσότερους από 18 μήνες προκειμένου να αναπτύξει το πλούσιο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται στην πλατφόρμα.

"Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι: να διαμένουν περισσότερο στους προορισμούς, να αποκτούν εμπειρία του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντός του, καθώς και βαθύτερη γνώση και εκτίμηση των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς », δήλωσε η κα Mechtild Rössler, Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας προσκαλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς: στην Βασιλική Ευρώπη (Royal Europe), στην Αρχαία Ευρώπη (Ancient Europe), στην Ρομαντική Ευρώπη (Romantic Europe) και στην Υπόγεια Ευρώπη (Underground Europe) που συνυπάρχουν για να διηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες από την κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης. Ο δικτυακός τόπος διαθέτει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διακοπών τους με βάση τις πληροφορίες που έχουν παρέχουν οι τοπικοί φορείς για την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.

«Εκτός από την άμεση πρόσβαση στους ταξιδιώτες, ελπίζουμε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία -περιλαμβανομένων των τουριστικών πρακτόρων, των ταξιδιωτικών γραφείων και των τοπικών και εθνικών τουριστικών αρχών- θα εμπνευστούν από το περιεχόμενο που έχουμε επιμεληθεί και θα αναπτύξουν και προωθήσουν τον αυθεντικό τουρισμό που θα ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του έργου και θα αντικατοπτρίζει την οικουμενική αξία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς», αναφέρει σχετικά η κ. Rössler.

Από πλευράς του διεθνούς φήμης περιοδικού National Geographic, o Frank Biasi, Διευθυντής προγραμμάτων ψηφιακής ανάπτυξης και ταξιδιωτικών προγραμμάτων επισημαίνει «Το όλο εγχείρημα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το National Geographic μπορεί να «ξυπνήσει» τον εξερευνητή που υπάρχει μέσα σε όλους μας που θέλουμε να εξερευνήσουμε τις πιο μακρινές περιοχές της Γης και πέραν αυτής. Επιδιώκει να συμβάλει στην οικονομική άνθηση των κοινοτήτων στις περιοχές που περιβάλλουν μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και να καθοδηγήσει τους τουρίστες σε μοναδικά πολιτιστικά αξιοθέατα και εμπειρίες……Με αυτή την γνώση, ο ιστότοπος ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές να ταξιδεύουν διαφορετικά, να ταξιδεύουν εμβαθύνοντας και να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να εμπνευστούν και να σχεδιάσουν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη».

****

World Heritage Journeys: www.visiteuworldheritage.com

Μνημεία και χώροι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα:

Καζέρτα: Βασιλικό Ανάκτορο, Πάρκο, Υδραγωγείο Vanvitelli και το συγκρότημα San Leucio (Iταλία)
Αρχαία Μεσημβρία - Nessebar (Bουλγαρία)
Πολιτιστικός Χώρος Aranjuez  (Ισπανία)
Αρχαιολογικός Χώρος και Βασιλική Ακυληίας (Iταλία)
Aρχαιολογικός Χώρος Ταρραγόνας (Ισπανία)
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας (Ελλάδα)
Λόφοι, οικίες και υπόγεια Champagne (Γαλλία)
Πολιτιστικό Τοπίο Sintra (Πορτογαλία)
Κήποι και Κάστρο Kroměříž (Τσεχία)
Ιστορικό Κέντρο Μπρυζ (Bέλγιο)
Ιστορικό Κέντρο San Gimignano (Iταλία)
Ιστορική Πόλη Banská Štiavnica και τα μνημεία της περιοχής (Σλοβακία)
Πολιτιστικό Τοπίο Lednice-Valtice  (Τσεχία)
Ορυχεία Βαλλονίας (Bέλγιο)
Ορυχεία Rammelsberg, Ιστορική Πόλη Goslar and Σύστημα Διαχείρισης Νερού στο Upper Harz   (Γερμανία)
Περιοχή Ορυχείων στο Falun (Σουηδία)
Mont-Saint-Michel  (Γαλλία)
Περιοχή Ορυχείων Nord-Pas De Calais  (Γαλλία)
Ανάκτορο και Πάρκο Βερσαλλιών (Γαλλία)
Ανάκτορα και Πάρκα στο Πότσνταμ and στο Βερολίνο (Γερμανία)
Πάφος (Κύπρος)
Pont du Gard (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο) (Γαλλία)
Ρωμαϊκά Μνημεία, Καθεδρικός Ναός Αγίου Πέτρου και Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου στο Tριερ (Γερμανία)
Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι, Kew (Ενωμένο Βασίλειο)
Ιερό Ασκληπιού στην Επίδαυρο (Ελλάδα)
Stari Grad (Κροατία)
Κυνηγετικό Πάρκο Par Force, North Zealand (Δανία)
Βασιλικά Ανάκτορα στο Drottningholm (Σουηδία)
Ιστορικό-Πολιτιστικό Τοπίο Περιοχής Παραγωγής Κρασιών Τοκάι (Ουγγαρία)
Κοιλάδα του Άνω Μέσου Ρήνου (Γερμανία)
Ιστορικό Κέντρο του Βίλνιους (Λιθουανία)
Πολιτιστικό Τοπίο Wachau  (Aυστρία)
Βασιλικά Αλατωρυχεία στη Wieliczka and Bochnia  (Πολωνία)
Βιομηχανικό Συγκρότημα Ανθρακωρυχείου Zollverein, Essen (Γερμανία)




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.