9/28/2018 11:58:00 π.μ.
0

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, «καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα… αποφασίσει» να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί. Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, μαζί με τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τόνισε πως «ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική».

Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρία «Ξενοφώντας» στην Ελλάδα

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Η πρόγνωση του καιρού

Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Άνεμοι στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή :

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στέρεα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο ιόνιο και την Πελοπόννησο οπού κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στην ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική στέρεα και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη η μέγιστη 2 με Ξ βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Μπλακ άουτ σε δεκάδες περιοχές της Αττικής

Χθες Πέμπτη σημειώθηκαν δεκάδες διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Στις περιοχές που παρουσιάστηκαν προβλήματα περιλαμβάνονται η Παλλήνη, ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων.

Στο σκοτάδι βρέθηκαν και περιοχές των Χανίων από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα.
Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης τέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
Πηγή χάρτη: www.windy.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.