9/25/2018 06:15:00 μ.μ.
0

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα την ανάγκη άμεσης εκκίνησης της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ των αμπελοκαλλιεργητών της Αργολίδας που επλήγησαν από περονόσπορο και εξέτασης της συμπερίληψης της φυτονόσου στον κατάλογο των καλυπτόμενων κινδύνων του ΕΛΓΑ.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής Ερώτησής μου και κατόπιν επίσκεψής μου σε περιοχές της Αργολίδας που επλήγησαν από τον περονόσπορο όπως το Μαλανδρένι, η Σκοτεινή, η Αλέα και το Γυμνό με τις καταστροφές να φτάνουν μέχρι και το 100%, επανέρχομαι στην επιτακτική ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των καταστροφών και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών από τα ΠΣΕΑ.

Επισημαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τα αμπέλια που χάθηκαν λόγω περονόσπορου, παρά το γεγονός ότι προήλθε από τις κλιματολογικές συνθήκες, και παρά το ότι οι καλλιεργητές έκαναν όλες τις απαιτούμενες κινήσεις (όπως τους ενδεικνυόμενους ψεκασμούς με τα προτεινόμενα σκευάσματα) για την αποτροπή της εμφάνισής του, πράγμα το οποίο εντέλει δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες.

Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση των παραγωγών από τα ΠΣΕΑ καθώς και η εκκίνηση των απαιτούμενων ενεργειών για την συμπερίληψη του περονόσπορου κατάλογο καλυπτόμενων κινδύνων του ΕΛΓΑ.

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα διασφαλιστεί η χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ των παραγωγών στην Αργολίδα τα αμπέλια των οποίων επλήγησαν από περονόσπορο.

2. Αν εξετάζεται η συμπερίληψη της φυτονόσου στον κατάλογο των καλυπτόμενων κινδύνων του ΕΛΓΑ».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.