9/23/2018 12:25:00 μ.μ.
0

Άμεση ήταν η αποκατάσταση της φθοράς που υπέστη από άγνωστους ο ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη  Καποδίστρια στο Ναύπλιο, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι εργασίες αποκατάστασης του αποκομμένου τμήματος του δεξιού χεριού του αγάλματος ολοκληρώθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ απομένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για την πλήρη ολοκλήρωση τους εντός των επομένων ημερών.

Την αποκατάσταση έκανε ο ντόπιος καλλιτέχνης Κώστας Δημούλης μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ".

Η φθορά σημειώθηκε το βράδυ της 25 Αυγούστου 2018 και σε λιγότερο από έναν μήνα με ταχύτατους ρυθμούς τα δάκτυλα του δεξιού χεριού αποκαταστάθηκαν με μεγάλη πραγματικά επιτυχία.

Με την επέτειο της εκατονταετίας της απελευθέρωσης  της χώρας ο δραστήριος δήμαρχος της πόλης Κ. Κόκκινος και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 9/12/1929 με ψήφισμα ζήτησαν να ανεγερθεί ανδριάντας του Ι. Καποδίστρια στο Ναύπλιο.

Η πρόταση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, ορίσθηκε καλλιτεχνική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο ζωγράφος Κ. Παρθένης και ο αρχιτέκτων Δ. Πικιώνης και η ανάθεση έγινε στο σπουδαίο γλύπτη Μ. Τόμπρο.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε το 1933 στην ομώνυμη πλατεία που ανάπλασε ο Δ. Πικιώνης  Το 1947, το δάκτυλο είχε σπάσει πρώτη φορά από ένα παιδί, ενώ για μια ακόμα φορά, έσπασε την δεκαετία του ’80. Το Σεπτέμβριο του 2017 έγινε η προηγούμενη επιδιόρθωση και σήμερα η επέμβαση για την αποκατάσταση της τελευταίας φθοράς.
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.