9/17/2018 07:46:00 π.μ.
0

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης στο ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι του 10ου αιώνα στο Ναύπλιο. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυκας του Μητροπόλεως Αργολίδας  Χρυσόστομος Μιχαλόπουλος που κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης του Ναυπλίου και βρίσκεται στην συνοικία του Ψαρομαχαλά στο παλαιό Ναύπλιο.

Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, κατά την Τουρκοκρατία ,μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί.

 Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας. Η μοναδική βυζαντινή εκκλησία στο Ναύπλιο, πού διατηρήθηκε ως σήμερα θεμελιωμένη κοντά στα ριζώματα της Ακροναυπλίας.

Μικρή κεραμοσκέπαστη βασιλική με τρούλο οκτάγωνο, σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού, έχει επιχρισμένη τη δυτική της διώροφη πλευρά και διώροφο στη ΒΔ γωνία ένα νεώτερο καμπαναριό. Έχει και ημικυκλικό ιερό, με δίλοβο παράθυρο. Από το χώρο της Αγίας Σοφίας έχει μεταφερθεί στο Μουσείο ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα. Τον εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, η επιτετραμμένη του τομέα Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων Πόπη Καλκούνου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ναυπλιέων, "Ο Ναύπλιος" Κωνσταντίνος Κολόκας και πολύς κόσμος.

Ο ιερέας π. Διονύσιος Ταμπάκης εφημέριος του ιερού ναού της Παναγίας Ναυπλίου όπου και ανήκει εκκλησιαστικά το εκκλησάκι ευχαρίστησε τον κόσμο που τίμησε την Αγία Σοφία και της θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη.
























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.