9/18/2018 06:05:00 μ.μ.
0


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 35χρονης ημεδαπής, για απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέσω διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έγκληση ιδιώτη σε Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής, σύμφωνα με την οποία, διαχειρίστρια προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης την προσέγγισε και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη της, την ενημέρωσε ότι δήθεν δικαιούνταν επίδομα ύψους 3.500 ευρώ, χορηγούμενο από τον Ο.Α.Ε.Δ., λόγω μακράς ανεργίας.

Ακολούθως με το πρόσχημα της πληρωμής παραβόλου και υπαλλήλου του Ο.Α.Ε.Δ., αποπειράθηκε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησε να της αποστείλει προσωπικά δεδομένα του συζύγου της (Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.).

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων της υπόθεσης.

Από την συνεκτίμηση - αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων της έρευνας, προέκυψε ότι διαχειρίστρια του επίμαχου προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι η 35χρονη και σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή της  σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου:

           να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση από άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο που φέρονται να εκπροσωπούν Φορείς ή Οργανισμούς και να επαληθεύουν αυτές με επικοινωνία με το αρμόδιο Οργανισμό ή εταιρία
           να μην αποστέλλουν προσωπικά τους δεδομένα (Α.Μ.Κ.Α., Α.Φ.Μ., ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, αντίγραφα ταυτοτήτων, διαβατηρίων, κωδικούς ΤΑΧΙS κτλ), σε άγνωστα άτομα-χρήστες του διαδικτύου

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

              Τηλεφωνικά: 111 88
              Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο:  [email protected]
              Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: FEELSAFE E-COMMERCE
              Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: https://cyberalert.gr/feelsafe/   


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.