9/17/2018 07:15:00 μ.μ.
0

Εξηγήσεις για τις νέες ρυθμίσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ζητά ο Γ. Μανιάτης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι καταναλωτές της Αργολίδας έχουν βγει εκτός. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014 οι δικαιούχοι του ΚΟΤ στην Αργολίδα ήταν 3.000 περίπου. Ο Γ. Μανιάτης τονίζει πως το ΚΟΤ ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2011, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει, ενώ ο Α. Τσίπρας παρότρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εκτινάσσοντας τα χρέη της σήμερα στα 3,1 δις €.

Το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία, ένας αριθμός 230-250.000 καταναλωτών, δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) βρίσκεται εκτός των νέων ειδικών ρυθμίσεων που αποφασίσατε. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτιναχθούν έως και 42%, όσο και η μέγιστη έκπτωση την οποία κι έχασαν οι οικογένειες αυτές.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που πήραμε το 2011, με σκοπό να ενισχυθούν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά. Μάλιστα ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση της Ε.Ε. που αποφάσισε να δώσει εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως καταψήφισε τις σχετικές αυτές προβλέψεις.

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΟΤ 700.000 οικογένειες. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρας, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μας κατηγορούσαν τότε ότι δεν είμαστε αρκετά ευαίσθητοι κι έπρεπε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Μάλιστα, ο κ. Α. Τσίπρας καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν καθόλου τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Είναι προσωπικά υπεύθυνος και υπόλογος για το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο τόσο της ΔΕΗ όσο και των νοικοκυρών.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβε το 2015 χρέη πολιτών προς τη ΔΕΗ ύψους 1,5 δις € και σήμερα τα έχει εκτινάξει στα 3,1 δις €.

Παρ’ όλα αυτά, τώρα θέτει εκτός ΚΟΤ άλλες 250.000 οικογένειες, που προφανώς δεν ανήκουν στα υψηλά εισοδήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Πόσοι είναι οι σημερινοί δικαιούχοι του ΚΟΤ και πόσοι ήταν τον Ιανουάριο του 2015;

2.       Ανά νομό της χώρας, πόσοι ήταν οι δικαιούχοι τον Ιανουάριο του 2015 και πόσοι έχουν ενταχθεί σήμερα;»


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.