Γράφει η Ψυχολόγος Χριστίνα Πολυδώρου
Τα video games είναι διασκεδαστικά, ευχάριστα και ευεργετικά για τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Τα εκπαιδεύουν, τους εξασφαλίζουν χώρο για δημιουργικότητα και προωθούν την κοινωνικότητά τους. Ταυτόχρονα όμως, γίνονται τροχοπέδη στην ομαλή τους ανάπτυξη όταν τα παιδιά πιέζουν τα πράγματα και ξεπερνούν τα όρια ώστε να αυξήσουν τo χρόνο του παιχνιδιού τους.
Η υπερβολή σε κάθε συμπεριφορά του εφήβου αποτελεί καμπανάκι για κάθε γονιό. Όμως είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ υπερβολικής χρήσης παθολογικά και από ενθουσιασμό. Πόσες ώρες παιχνιδιού την ημέρα είναι ok; Είναι δύσκολο να το ορίσει κανείς, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος δεν παίζει video games.
Έφηβοι και video games
Πολλοί γονείς ανναρωτιούνται αν θα πρέπει να τους ανησυχήσει το ότι τα παιδιά τους παίζουν πολλές ώρες video games την ημέρα.
Υλερβολική ώρα μπροστά σε μια οθόνη (πάνω από 4 ώρες χωρίς διάλειμμα) είναι αρνητικό για έναν έφηβο. Για να το χαρακτηρίσουμε όμως βλαβερό θα πρέπει να εξεταστεί ο ακριβής χρόνος την ημέρα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και επιλογές, αν πρόκειται για ημέρες σχολείου ή σαββατοκύριακα ή διακοπές και η ηλικία του παιδιού.
Τα video games θα πρέπει να είναι κομμάτι μιας υγιούς και ισορροπημένης καθημερινότητας. Ένας έφηβος όταν παίζει video games θα πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα. Το ιδανικό θα ήταν 5 λεπτά για κάθε 45-60 λεπτά παιχνιδιού.
Ο σωστός χρόνος παιχνιδιού έχει να κάνει με το αντίκτυπο που εχει το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού. Καθώς μεγαλώνει ο έφηβος συαδιακά θα αντικαθιστά τα video games με άλλες δραστηριότητες που θα τον ευχαριστούν- εξόδους με φίλους, χόμπυ, ακόμα και διάβασμα- και έτσι τα όρια θα είναι ευκολότερο να μπουν.
Video games εναντι τηλεόρασης
Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το χρόνο που περνά ενας έφηβος μπροστά σε μια οθόνη γενικότερα από το χρόνο που παίζει video games. Αν και μοιάζουν παρόμοια, η αλληλεπίδραση που υπάρχει στα video games και δεν υπάρχει στην τηλεόραση φέρνει τα video games πιο κοντά στα κανονικά παιχνίδια. Τα video games προσφέρουν πολλά περισσότερα οφέλη από την τηλεόραση.
Είναι σημαντικό οι έφηβοι ναπαίζουν video games σε χώρο που μοιράζεται όλη η οικογένεια και όχι σε προσωπικό τους χώρο (π.χ. στο δωμάτιό τους). Κάτι τέτοιο απαιτεί συμβιβασμούς τόσο από τη μεριά του εφήβου (αφού θα χάσει το προνόμιο του να είναι μόνος του) όσο και του γονιού (που θα πρέπει να μοιράζεται την τηλεόραση με τον έφηβο). Θα σας δώσει όμως και τη δυνατότητα όχι μόνο να έχετε τον έλεγχο του τι κάνει ο έφηβος (αφού θα παίζει σε κοινή θέα), αλλά θα ενθαρρύνει και το να παίζετε όλη η οικογένεια μαζί- κάτι τέτοιο συνήθως ενθουσιάζει τους εφήβους πολύ περισσότερο από οσο περιμένετε.
Ένας συνδυασμός λοιπόν, οριοθέτησης και σταθερών ωρών την ημέρα που μπορεί να παίζει ο έφηβος, συχνών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και μεταφοράς του παιχνιδιού σε χώρο που μοιράζεται όλη η οικογένεια αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να αποκτήσουν οι έφηβοι μια υγιή σχέση με τα video games.
ΠΗΓΗ: efiveia.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.