8/14/2018 08:10:00 π.μ.
0

Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος. Το άτομο από παιδί γίνεται ένας ενήλικας. Ο κυκεώνας των συναισθημάτων, όπως και των σωματικών αλλαγών που βιώνει, είναι πολυποίκιλος και ιδιαίτερα βαθύς. Ποια όμως, είναι τα κυριότερα συναισθήματα που εκείνος βιώνει και ποια τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα του;

Μπορούμε να αναφέρουμε:

Φόβος: Ο έφηβος διαπιστώνει με θαυμασμό, αλλά και με φόβο, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχική του κατάσταση. Βιώνει έναν κυκεώνα αλλαγών και προσπαθεί με την ορμή της ηλικίας του, να κατευνάσει το αδάμαστο του πνεύματός του. Μάλιστα, η εμφάνιση της πρώτης περιόδου στην έφηβη της δημιουργεί πολλές φορές έντονο φόβο, για αυτό είναι σωστό να έχει προετοιμαστεί για αυτό το γεγονός από την οικογένεια ή κάποια μεγαλύτερη αδελφή.

Αμφισβήτηση: Οι έφηβοι νοιώθουν έντονη την ανάγκη να αμφισβητήσουν τις ήδη υπάρχουσες κανόνες, η επαναστατική τους φύση επιθυμεί να σπάσει τα δεσμά και να δημιουργήσει νέους κανόνες.

Ευαισθησία: Οι έφηβοι εμφανίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη για αποδοχή και εκτίμηση . Πολλές φορές, μάλιστα, η επιθυμία τους αυτή τους οδηγεί σε λανθασμένους δρόμους με την υιοθέτηση κακών έξεων (κάπνισμα, εξαρτήσεις, αλκοόλ). Για αυτό είναι απαραίτητο να αισθάνονται ήδη ασφαλείς και πλήρεις από αγάπη, να νοιώθουν πως είναι ήδη αποδεκτοί για αυτό που είναι. Η φιλία και ο έρωτας πλέον γίνονται πρωταρχικές ανάγκες για εκείνον.

Φιλομάθεια: Και όμως, η εφηβεία είναι η απαρχή και για διάφορες αγωνίες υπαρξιακού χαρακτήρα, στις οποίες ο έφηβος αναρωτιέται και προβληματίζεται για σοβαρά γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος, η ζωή, η πίστη σε μία ανώτερη δύναμη. Για αυτό και σε αυτή την ηλικία η ανάγνωση βιβλίων είναι συνηθισμένη, διότι ο έφηβος επιθυμεί να κατακτήσει όσο περισσότερη γνώση μπορεί.

Η εφηβεία δεν είναι εύκολη περίοδος. Όμως, αν υπάρξει κατανόηση, αγάπη και επιθυμία για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, το κάθε πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί!

ΠΗΓΗ: efiveia.gr



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.