8/04/2018 10:47:00 π.μ.
0

Συνέχισε τις καταγγελίες του για κυβερνητική ανικανότητα απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς με συνεχείς του παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Μιλώντας χθες 3/8/2018 στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αποκάλυψε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου από το Νοέμβριο 2017 είχε καλέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για πλημμύρες και πυρκαγιές.

«Ήδη από 29 Ιουλίου του 2017 η Ελλάδα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, είτε είναι πυροπαθείς, είτε σεισμοπαθείς, είτε πλημμυροπαθείς. Είχα πει και τότε (δηλ. μετά τις πλημμύρες της Μάνδρας) ότι ήδη είχαν περάσει τρεις μήνες και η Ελλάδα δεν είχε αξιοποιήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έδινε το δικαίωμα στην πατρίδα μας να διαχειριστεί 750 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να προετοιμάσει αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιπυρικής προστασίας και έργα που είχαν σχέση με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών… Αυτά τα ποσά μέχρι σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Ούτε μετά την πλημμύρα στη Μάνδρα. Μιλούμε για ποσά που είναι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επιτρέπεται με τη νέα νομοθεσία κάθε κράτος να χρησιμοποιεί το 5% των ποσών που έχει να λάβει το διάστημα 2014-2020 και το οποίο είναι 750 εκατ. ευρώ» τόνισε ο Νότης Μαριάς.

Και προσέθεσε:«Έδωσα σήμερα στη δημοσιότητα τι είπε στις 29 Νοεμβρίου του 2017 η αρμόδια Επίτροπος η κα Κρέτσου η οποία αποκάλυψε ότι η Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία μπορούσε να διεκδικήσει 1,3 δισ. εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και για την κλιματική αλλαγή. Ότι περιμένω από την Ελλάδα να μου κάνουν προτάσεις, να υποβάλλουν νέα αναθεωρημένα σχέδια έτσι ώστε να γίνει αυτή η διαδικασία. Από τον Νοέμβριο η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να υποβάλλει έναν νέο σχεδιασμό» με τις παραπάνω δηλώσεις της κας Κρέτσου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες κατά τη σχετική συζήτηση για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. (https://youtu.be/MMZ188gCQa0)

Ερωτηθείς ποιος είχε την ευθύνη για αυτό, σημείωσε: «Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά τον κύριο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, η οποία διαμορφώνει ένα νέο σχέδιο και το υποβάλλει. Ξέρουμε ότι η Καλλιτεχνούπολη, ο Νέος Βουτζάς και όλη αυτή η περιοχή είναι πάντα στόχος πυρκαγιών κάθε χρόνο. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει ένα σχέδιο σοβαρής αντιπυρικής προετοιμασίας, με έργα, αναδασώσεις, αντιπυρικές ζώνες, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η πρόληψη για το μέλλον».

«Μέχρι σήμερα περιμένουν προτάσεις γιατί η Ελλάδα μπορούσε να αλλάξει όλο τον αντιπυρικό σχεδιασμό , όλο τον σχεδιασμό σε σχέση με σεισμούς και πλημμύρες, να έχει εντάξει μακροχρόνια έργα και να έχουν ξεκινήσει αυτά τα έργα υποδομής, να έχουμε πάρει στήριξη για την αντιπυρική προστασία και να μην κάνουμε τίποτα παρά να αντιγράφουμε τους Πορτογάλους. Οι Πορτογάλοι πήραν αυτό το νέο πρόγραμμα , πήραν αυτά τα χρήματα, σήμερα έχουν στη διάθεσή τους 10.500 πυροσβέστες σε αναμονή, έχουν πάρει καινούργιο εξοπλισμό, αντικατέστησαν τον εξοπλισμό που κάηκε και το ίδιο έκανε και η Ισπανία στην περιοχή της Γαλικίας και μάλιστα έχουν δώσει και αποζημιώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Και αυτό για μένα είναι το πολιτικό ερώτημα. Για ποιον λόγο κυβέρνηση και περιφέρειες δεν αξιοποίησαν αυτά τα χρήματα, δεν έκαναν καμία κίνηση, και δεν το λέω εγώ αλλά η κα Κρέτσου. Είναι εξωφρενικό σε πολιτικό επίπεδο να σκεφτεί κανείς τι έχει γίνει και δεν έχει αξιοποιηθεί δεκάρα και τώρα να λένε στους πολίτες βάλτε λεφτά σε έναν λογαριασμό να δούμε τι θα κάνουμε για το Μάτι» υπογράμμισε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε:

«Δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι η κα Κρέτσου έστειλε μια επιστολή στον κ. Τσίπρα και του λέει ότι μπορείτε ως Ελλάδα να λάβετε χρήματα από το Ταμείο Συνοχής με χρηματοδότηση 95% απλά του το λέει ευγενικά και ακόμα περιμένει τις προτάσεις».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.