8/11/2018 12:53:00 μ.μ.
0

Το 1/3 το πληθυσμού παγκόσμια πάσχει από πρόβλημα του πεπτικού συστήματός του με τα πιο συχνό να είναι η καούρα και η δυσπεψία, τα οποία δημιουργούνται ακόμα και εάν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

Βασική αιτία για την εμφάνιση καούρας και δυσπεψίας, όπως μας ενημέρωσε ο κος Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, είναι το Acid Pocket ή αλλιώς Θύλακας Οξέος. Το Acid Pocket είναι μία περιοχή με υψηλή οξύτητα που δημιουργείται μεταγευματικά κάτω ακριβώς από τον οισοφάγο και πάνω από την επιφάνεια των τροφών. Το acid pocket λειτουργεί σαν δεξαμενή του γαστρικού οξέος και διατηρείται εκεί για περίπου 90 λεπτά.

Το Acid Pocket, δημιουργείται σε όλους τους ανθρώπους όμως παρατηρήθηκε ότι στα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ο θύλακας αυτός είναι μεγαλύτερου μεγέθους.

Τι πρέπει όμως να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος;

1. Διακόψτε το κάπνισμα
2. Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ
3. Καταναλώνετε πολλά υγρά
4. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας
5. Μειώστε την ποσότητα λίπους που λαμβάνετε στα γεύματα
6. Μειώστε την ποσότητα των γευμάτων
7. Μην ξαπλώνετε στον κρεβάτι αμέσως μετά το γεύμα
8. Προσπαθήστε να μην τρώτε βιαστικά, καθώς η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα μας. Τρώτε αργά και μασάτε καλά κάθε μπουκιά
9. Βάλτε την άσκηση στη καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να ασκείστε ήπια τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.


Αν χρειαστεί μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα όπως τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs).

Η νέα πρόταση όμως στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας, σύμφωνα με τον κο Συμβουλάκη, είναι τα κατασταλτικά της παλιδρόμησης όπως τα αλγινικά σκευάσματα. Τα φάρμακα αυτά δημιουργούν μια προστατευτική γέλη που επικαλύπτει το Acid Pocket, αποτρέποντας την επαφή του οξέος με τον οισοφαγικό βλεννογόνο και για αυτό θα πρέπει να θεωρούνται ως σκευάσματα πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας. Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη και η διάρκεια δράσης τους είναι έως και 4 ώρες.1-6

Για το λόγο αυτό, προτείνεται η λήψη τους πριν την βραδινή κατάκλιση ώστε να επιτυγχάνεται ήρεμος και ποιοτικός ύπνος.

Μάλιστα η κλινική έρευνα έδειξε ότι αν συνδυαστούν τα αλγινικά με τα αντιεκκριτικά φάρμακα (PPIs), τότε εμφανίζουν συνεργική δράση προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου.

Τέλος, ο μη-συστηματικός τρόπος δράσης των αλγινικών τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους καθώς και ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή.

ΠΗΓΗ: Γόβα Στιλέτο


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.