8/27/2018 08:15:00 μ.μ.
0
Με τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών στα επερχόμενα διεθνή φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο και του Μόντρεαλ συμπληρώνονται οι επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό, μετά τα φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λοκάρνο και στο Σαράγεβο. Η Διεύθυνση Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) ανακοινώνει τον απολογισμό των τελευταίων δραστηριοτήτων της και τις μελλοντικές δράσεις της για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με στόχο την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου και την υποστήριξη των νέων κινηματογραφιστών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. 

Σημαντική ήταν η παρουσία των ελληνικών ταινιών και ελληνικών συμπαραγωγών, με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ. στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του Αυγούστου, στο Λοκάρνο και στο Σαράγεβο. Παγκόσμια πρεμιέρα πραγματοποίησε η ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου (Ελλάδα, Γαλλία 2018)  με την υποψηφιότητά της για τη Χρυσή Λεοπάρδαλη Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (1-11 Αυγούστου 2018).

Αργότερα, στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (10-17 Αυγούστου 2018) οι ελληνικές παραγωγές είχαν εξέχουσα θέση. Παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους έκανε η ταινία «Το Δάσος» της Λίας Τσάλτα (Ελλάδα 2018). Στο ίδιο τμήμα συμμετείχαν οι ταινίες: «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα 2018), ήδη βραβευμένη στην Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες 2018 και «Icebergs» της Ειρήνης Βιαννέλη (ΗΠΑ, Ελλάδα 2017), βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο 2018, η οποία έφυγε από το Σαράγεβο με ειδική μνεία. Στο διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ συμμετείχε η ταινία «Araf» της Didem Pekün (Τουρκία, Ελλάδα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2018), η οποία κατέκτησε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, στο ίδιο φεστιβάλ προβλήθηκαν οι ταινίες: «Blood and Moonlight» του Rešad Kulenović (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα 2018), «Bonds» του Ανδρόνικου-Κωνσταντίνου Δημόπουλου (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα 2018), «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά (Ελλάδα 2017), «Smuggling Hendrix» του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα 2018) και «What Comes Around» της Reem Saleh (Λίβανος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Κατάρ, Σλοβενία 2018). Πέρα από τις παραπάνω προβολές, ισχυρή ήταν η παρουσία των νέων γυναικών και αντρών κινηματογραφιστών από την Ελλάδα. Στην κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος των ταινιών μικρού μήκους συμμετείχε η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, ενώ υπήρχαν 10 συμμετοχές στο τμήμα Sarajevo Talents εκ των οποίων ξεχώρισε το project «Θυμάμαι» του Θάνου Ψυχογιού, το οποίο απέσπασε το βραβείο Best Pack & Pitch. Ακόμα, στο τμήμα Cinelink Co-Production Market 2018 συμμετείχαν δύο ελληνικά project: το «War and War» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη (Ελλάδα) και το «A cup of coffee and new shoes on» του Gentian Koçi (Αλβανία, Ελλάδα), το οποίο βραβεύτηκε. Στο τμήμα Shooting of Sarajevo City συμμετείχε ο Βασίλης Νεοφώτιστος με την ταινία «Route 3», σε σενάριο της Μαρίνας Συμέου.

Το Ε.Κ.Κ. υποστηρίζει τρείς ακόμα παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών στα επερχόμενα φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο και του Μόντρεαλ. Αρχικά, παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει η ταινία «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου (Ελλάδα, Γαλλία 2018) στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (23 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 2018). Στη συνέχεια, παγκόσμια πρεμιέρα πρόκειται να κάνει στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti του 75ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας (29 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου 2018) η ταινία «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου (Ελλάδα 2018). Ακόμα, στην ενότητα Venice Production Bridge του φεστιβάλ παρουσιάζεται η εν εξελίξει ταινία «And they may still alive today» του Tudor Christian Jurgiu (Ρουμανία, Ελλάδα). Ύστερα, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Χαραλαμπόπουλου (Ν. Labôt) (Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία 2018) θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Discovery του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο 2018 (6-16 Σεπτεμβρίου 2018). Στο διαγωνιστικό τμήμα Short Cuts του ίδιου φεστιβάλ συμμετέχει η ταινία «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα 2018). 

Επιπλέον, δύο ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί για την παραγωγή τους το Ε.Κ.Κ. θα συμμετάσχουν στο Otranto Film Fund Festival (10-15 Σεπτεμβρίου 2018). Πρόκειται για τις ταινίες «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή (Ελλάδα 2017) και «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, 2017). Προσθέτως, μεταξύ των τριών project που επελέγησαν στο τμήμα  Glocal in progress του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν (21-29 Σεπτεμβρίου 2018) βρίσκεται η πρώτη μεγάλου μήκους εν εξελίξει ταινία «Ένας ήσυχος Άνθρωπος» του Τάσου Γερακίνη (Ελλάδα).

Στο εσωτερικό, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πέρα από την ενίσχυση της διανομής ελληνικών ταινιών, υποστηρίζει και ενθαρρύνει την παρουσία των νέων κινηματογραφιστών μέσω της παροχής βραβείων, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, σε σημαντικά φεστιβάλ ή αναπτύσσοντας δράσεις σε συνεργασία με κινηματογραφικούς φορείς.

Στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (17-22 Σεπτεμβρίου 2018) το Ε.Κ.Κ. θα απονέμει τα παρακάτω βραβεία: Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη», Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης», Βραβεία «Κίνητρο» σε ελληνικές ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος,  Βραβείο σε project στο Pitching lab. Συνάμα, για δεύτερη χρονιά φέτος πρόκειται να υποστηρίξει το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (19-30 Σεπτεμβρίου 2018) με την απονομή του 1ου Βραβείου Καλύτερης Ταινίας και την απονομή, για πρώτη φορά, του Βραβείου Β' Καλύτερης Ταινίας, διευρύνοντας έτσι την υποστήριξη του στην ελληνική κινηματογραφική δημιουργία. Ακόμα, για δεύτερη χρονιά απονέμει το χρηματικό βραβείο για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία (από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά) που θα επιλεγεί ανάμεσα σε όλες τις ταινίες που προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Animasyros 11 (26-30 Σεπτεμβρίου 2018).

Τέλος, δύο ακόμα δράσεις έρχονται να ενισχύσουν την προσπάθεια της Διεύθυνσης Προώθησης για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και των δημιουργών του στο εσωτερικό. Σε συνεργασία με το 6ο Φεστιβάλ AegeanDocs (1-6 Οκτωβρίου 2018) χρηματοδοτείται μια δράση με σκοπό την προβολή 20 ελληνικών ταινιών σε νησιά του Αιγαίου με έμφαση κυρίως σε νησιά που βρίσκονται στην ακριτική-παραμεθόριο Ελλάδα (Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Σάμος, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Φούρνοι, Ψαρά, Σύρος και Ρόδος) μέσω live streaming. Επίσης, το Ε.Κ.Κ. στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (18-28 Οκτωβρίου 2018) της Ταινιοθήκης της Ελλάδος υποστηρίζει την αναδρομική έκθεση στον μεγάλο ενδυματολόγο Γιώργο Ζιάκα, που το όνομά του ταυτίστηκε με αυτό του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μέσα από τη συστηματική και συνεχή του παρουσία σε σημαντικά φεστιβάλ στο εξωτερικό, τη δικτύωση και την τεχνογνωσία του για τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία και μέσω της ανάπτυξης νέων δράσεων θα συνεχίσει να ενισχύει την ανάπτυξη και την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας εντός και εκτός συνόρων.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.