7/08/2018 07:49:00 π.μ.
0

Αγιορείτης μοναχός, που αναγορεύτηκε σε όσιο. Η μνήμη του τιμάται στις 8 Ιουλίου.

Ο Θεόφιλος γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας περί το 1460 από γονείς ευσεβείς και  ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Έγινε μοναχός, κατόπιν ιερέας και από τότε περιφερόταν σε διάφορους τόπους, διδάσκοντας με το παράδειγμά του τον λόγο του Θεού.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, κατέληξε στο Άγιον Όρος και στη Μονή Βατοπαιδίου και από εκεί στη Μονή Ιβήρων, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αντιγραφή χειρογράφων και την καλλιγραφία. Αρκετά έργα του, περίπου τριάντα, λειτουργικού κυρίως περιεχομένου, σώζονται στην πλούσια βιβλιοθήκη της μονής.

Απεβίωσε ειρηνικά και από το λείψανό του ανέβλυσε μύρο ευωδιαστό.

Απολυτίκιο

Ως του Σωτήρος γνησιώτατον φίλον, και των εν Άθω ευωδέστατον κρίνον, και νοητόν αλάβαστρον οσίων αρετών, ιεροίς εν άσμασιν, ευφημούμεν σε Πάτερ, εις οσμήν των μύρων σου, ευλαβώς συνδραμόντες, δι' ων ευφραίνει πάντοτε ημάς, τους σε τιμώντας, Θεόφιλε Όσιε.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.