7/24/2018 02:18:00 μ.μ.
0

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης ενημέρωσε σήμερα το μεσημέρι τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συμμετοχή της Βουλής στην εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μετά τις φονικές πυρκαγιές.

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις του:

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας. Είμαστε στη φάση προφανώς της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει αρχής γενομένης από τη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου στις 2 μ.μ. Ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρξει μια ακριβής εικόνα για τα θύματα. Γνωρίζετε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τη μέχρι τώρα εκτίμηση και καταγραφή των θυμάτων, πλην όμως είναι σίγουρο πως όλη την ημέρα θα χρειαστεί ενδελεχώς να συνεχιστεί όλη η έρευνα για να έχουμε την πλήρη εντύπωση για την τεράστια αυτή καταστροφή, σε έναν πυκνοκατοικημένο, αστικό ιστό, μέσα σε συνθήκες πραγματικά ασύμμετρης απειλής. Απειλής από μία πυρκαγιά στη διάρκεια της οποίας οι άνεμοι, που απ’ ότι φαίνεται ήταν της τάξεως των 9 με 11 μποφόρ, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, διαμόρφωσαν το γνωστό σε όλους μας πια δυστυχώς από προηγούμενες τραγωδίες, “φαινόμενο του σίφωνα”, δηλαδή της διαμόρφωσης κάποιων ζωνών που λόγω διαφοράς πίεσης με πολύ μεγάλες ταχύτητες, κάποιοι μιλούν για 60 χιλιόμετρα, μεταφέρεται η πύρινη φλόγα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό βλέπετε κιόλας αλλού να μην έχει χτυπήσει καθόλου η φωτιά, αλλού να έχει χτυπήσει, αυτό δυστυχώς εξηγείται πάρα πολύ καλά, το έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Το φαινόμενο διαμορφώνει αυτή την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας και των συνεπειών σε ανθρώπινες ζωές.»

Η λειτουργία της Βουλής:

« Η Βουλή λειτουργεί, καθώς από την παράδοσή της εδώ και δεκαετίες, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της, ακριβώς διότι είναι το δημόσιο βήμα έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, σε όλη αυτή τη φάση αποτίμησης της τραγωδίας, να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση ν’ απευθύνονται με στοιχεία, με εκτιμήσεις και άρα το πένθος που όλους μας διακατέχει, το οποίο σηματοδοτείται και από τη μεσίστια σημαία στο Κοινοβούλιο, δεν αναστέλλει τη λειτουργία της Βουλής. Θα συνεδριάσουν κανονικά οι δύο Επιτροπές που είναι προγραμματισμένες το πρωί και θ’ απαντηθούν δύο ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το απόγευμα, όπου βεβαίως και οι προεδρεύοντες και τα στελέχη των κομμάτων θα έχουν την υποχρέωση, δεν λέω την ευκαιρία, να τοποθετηθούν πάνω σε αυτή την τραγωδία.»

Μέτρα αρωγής της Βουλής μετά την έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων:

«Αύριο στις 10 θα έχουμε έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου. Ήδη σήμερα το πρωί νωρίς είχαμε μία έκτακτη σύσκεψη με τους Αντιπροέδρους της Βουλής και καθορίσαμε τις γενικές αρχές με τις οποίες θα λειτουργήσει η Βουλή σήμερα και αύριο.

Εάν υπάρχουν κάποια επιμέρους μέτρα αρωγής και προσπάθειας που θα γίνει από τη Βουλή θ’ ανακοινωθούν μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και στην Ολομέλεια η οποία θα γίνει την Πέμπτη, όπου θα γίνουν δύο προγραμματισμένες κυρώσεις Συμβάσεων. Εκεί μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη γενίκευση της σχετικής συζήτησης και ν’ ανακοινωθούν τα όποια μέτρα από πλευράς της Βουλής. Αντιλαμβάνεστε ότι υπαινίσσομαι είτε μια προσπάθεια συμβολής της Βουλής στο υλικό μέρος της αντιμετώπισης αυτής της ανείπωτης καταστροφής είτε και μια εγρήγορση για νομοθετικές ρυθμίσεις που ενδεχομένως να χρειαστεί να έρθουν από τα κλιμάκια των υπουργών, τα οποία τώρα ήδη ενεργοποιούνται και θα έχουν μία εικόνα και οπωσδήποτε θα ληφθεί ένα πακέτο μέτρων που ενδεχομένως να χρειαστεί και οποιαδήποτε άμεση νομοθετική ρύθμιση. Με αυτήν την έννοια είναι παρούσα η Βουλή στις εξελίξεις. Η Βουλή σε ότι χρειαστεί θα εναρμονιστεί με τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ανταπεξέλθει στο ρόλο της.

Για τη Διεθνή Συμπαράσταση:

«Από το πρωί υπάρχει και προς τη Βουλή  η εκδήλωση αλληλεγγύης, έχω ήδη συνομιλήσει από τη Σερβία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρη και με την Πρόεδρο της  Σερβικής Βουλής, προκειμένου να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και την κάθε είδους βοήθεια.»

Για τον όρο «ασύμμετρη απειλή»:

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο όρος «ασύμμετρη απειλή» αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας: «Προς ώρας αναφέρεται μόνο στο φυσικό φαινόμενο, το οποίο ορισμένες στιγμές διαμορφώνει συνθήκες, οι οποίες προφανώς δεν είναι αντιμετωπίσιμες τις στιγμές που συμβαίνουν. Είναι σαφές ότι επειδή υπήρχε  το μέτωπο στην Κινέτα διευκολύνθηκαν αυτά τα φαινόμενα να έχουν αυτή τη καταλυτική επίδραση περνώντας την Λεωφόρο Μαραθώνος που είναι και η μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη. Είναι τραγικές, δραματικές περιπτώσεις, που φοβάμαι πλέον με την προσέγγιση που γίνεται σε κάθε σπίτι από τις αρμόδιες δυνάμεις που καταβάλλουν εξαιρετικό και υπεράνθρωπο έργο, μπορούμε να βρεθούμε μπροστά και σε επιμέρους συλλογικές, ατομικές, οικογενειακές τραγωδίες, οι οποίες θα καταγραφούν και θα αποτιμηθούν στο επόμενο διάστημα. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η παρούσα καταγραφή είναι οριστική, δυστυχώς. Χωρίς όμως να έχω και μια επιπλέον πληροφορία για το αν είναι διπλάσια ή τριπλάσια, όπως εικοτολογούν διάφοροι από προσωπικές μαρτυρίες, κ.λπ. Το θεωρώ φυσικό διότι όταν βρίσκεται κάποιος στο πεδίο που διαμορφώνεται μία τραγωδία έχει αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει υπερβολή ως προς αυτό το ζήτημα.

Τώρα για άλλου τύπου ασύμμετρες απειλές, που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή αντιλαμβάνεστε ότι είναι υπεύθυνα τα όργανα τα οποία ήδη έχουν επιληφθεί του ενδεχομένου και της πιθανότητας να είναι και κάτι τέτοιο, το έχουμε ζήσει πολλές φορές στην χώρα μας, αλλά κανείς προς ώρας δεν έχει ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Δηλαδή η ασύμμετρη, με την έννοια της υποβολιμαίας και δράσεις εμπρηστικές, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία προς ανακοίνωση. Αν υπάρξουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα το ακούσουμε όλοι με προσοχή, να το αποτιμήσουμε.»

Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών ανακοινώσεων στη Βουλή:

«Εφόσον η Βουλή την Πέμπτη θα είναι ανοιχτή σε κλίμακα Ολομέλειας, πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι πιθανόν να επιλέξει η Κυβέρνηση να κάνει ανακοινώσεις. Δεν το γνωρίζω όμως. Όλα αυτά εδώ είμαστε να τα συνεννοηθούμε, να τα συζητήσουμε, να μας ζητηθεί. Όπου πάντοτε η Βουλή και σε άμεσο χρόνο είναι παρόντα τα κόμματα και επιτόπου λένε τις πρώτες εκτιμήσεις.»

Ο ρόλος των αρχών στις επιχειρήσεις κατάσβεσης:

«Όλες οι δυνάμεις, και η Πολιτική Προστασία και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την λεπτομέρεια, που δεν είναι λεπτομέρεια, ότι υπήρχε ήδη ένα πολύ μεγάλο μέτωπο στην άλλη πλευρά της Αττικής κι εκεί ήταν σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων και άρα ίσως υπάρχει μία καθυστέρηση, μία υστέρηση χρόνου, αλλά αυτό θα το αποτιμήσουν οι ίδιοι. Όλες οι αρχές ήταν σε επιφυλακή, είχαν τα συγκεκριμένα σχέδια και ήταν παρούσες. Κι αυτό έγινε σαφές και κατανοητό και από χθες το βράδυ, με δυνάμεις συμβατικές, αλλά και δυνάμεις εθελοντών και του στρατού. Φοβάμαι μην έχουμε εκπλήξεις και από τη θάλασσα, δηλαδή ήδη από χθες το βράδυ, παρασύρθηκαν γιατί υπάρχουν και ρεύματα, πολλούς παρέσυρε το ρεύμα, νομίζω ότι η παρουσία του στρατού με τα ιδιαίτερα προηγμένα μέσα που έχει, τα πλωτά και άλλα θα είναι καταλυτική έτσι ώστε το δυνατό πιο σύντομα να υπάρχει δυνατότητα μιας πραγματικής αποτίμησης της κατάστασης.»0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.