Για δεύτερη χρονιά φέτος ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα» στην Αργολίδα στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου.
Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι ο μοναδικός Δήμος στην Αργολίδα, ο οποίος «αγκάλιασε» την καινοτόμο αυτή δράση και με την έμπρακτη υποστήριξη του δημάρχου Δημητρίου Κωστούρου συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών την τελευταία διετία, θέτοντας ως προτεραιότητα τη βιωματική επαφή των δημοτών με την τέχνη και ειδικότερα με τις παραστάσεις αρχαίου δράματος στο θέατρο της Επιδαύρου.
Το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα αφορά στη διενέργεια σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων και διαλέξεων πάνω σε κείμενα που θα ανεβούν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Τα εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε κατοίκους, εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και γίνονται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες.
ΔΡΑΣΗ 1η: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών στις παρεμβάσεις στα σχολεία είναι μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι, τη δημιουργικότητα και την συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.
Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 15 σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων:
6ο Νηπιαγωγείο Ναυπλίου
7ο Νηπιαγωγείου Ναυπλίου
Νηπιαγωγείο Αραχναίου
1ο Δημοτικό Ναυπλίου
2ο Δημοτικό Ναυπλίου
3ο Δημοτικό Ναυπλίου
4ο Δημοτικό Ναυπλίου
5ο Δημοτικό Ναυπλίου
6ο Δημοτικό Ναυπλίου
Δημοτικό Αραχναίου
Δημοτικό Δρεπάνου
2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
1ο Λύκειο Ναυπλίου
Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου
ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας)
ΔΡΑΣΗ 2Η: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
Απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών που υπάγονται στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και ενδιαφέρονται με την τάξη τους ή ομάδα μαθητών του σχολείου τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
ΔΡΑΣΗ 3Η: ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Σκηνοθέτες, χορογράφοι, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες του θεάτρου, που εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία παραστάσεων του φετινού Φεστιβάλ, έρχονται σε επαφή με το κοινό της Αργολίδας μέσα από συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τα ζητήματα των έργων που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2018 στην Επίδαυρο. Η δράση πραγματοποιήθηκε πέντε Δευτέρες στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.
ΔΡΑΣΗ 4Η: ΕΝΕΡΓΟΙ ΘΕΑΤΕΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Οι κάτοικοι της Αργολίδας, που παραδοσιακά παρακολουθούν το Φεστιβάλ Επιδαύρου ως μέτοχοι αυτής της μεγάλης γιορτής του αρχαίου δράματος, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βιωματικά θεατρικά εργαστήρια και διαλέξεις, με ελεύθερη συμμετοχή, προσεγγίζοντας τα νέα αισθητικά ρεύματα της τέχνης του θεάτρου και τα επείγοντα ερωτηματικά που τίθενται επί σκηνής από τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Γίνονται, έτσι, ενεργοί θεατές σε θέση να συνδιαλεχθούν και να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στις παραστάσεις του Φεστιβάλ και, εντέλει, να απολαύσουν εκ νέου τη μαγεία του θεάτρου της Επιδαύρου.
Η Γιορτή Λήξης του «Εκπαιδεύοντας το Κοινό στο Αρχαίο Δράμα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου με ώρα προσέλευσης τις 17.30 στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.
Στη γιορτή θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα και οι εργασίες των συμμετεχόντων. Θα συμμετάσχουν μαθητές και ενήλικες που έλαβαν μέρος στις φετινές δράσεις στα σχολεία, στους πολιτιστικούς συλλόγους και σε άλλους χώρους της Αργολίδας και θα συζητηθούν τα θέματα της φετινής και της επόμενης χρονιάς με το κοινό.
Η παράλληλη δράση του Λυκείου Επιδαύρου «Εκπαιδεύοντας το Κοινό στο Αρχαίο Δράμα» υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.