Σάββατο 23 Ιουνίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η ΕΜΥ το είχε προβλέψει, από το μεσημέρι και μετά ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες. Η παράσταση που θα παιζόταν το απόγευμα από την Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου, είμασταν σίγουροι ότι θα ματαιωνόταν μετά από την δυνατή νεροποντή.
Άλλα είχαν όμως στο μυαλό τους τα εργατικά, δαιμόνια, και δεμένα σαν μπουνιά μέλη της θεατρικής ομάδας Ν.Κίου!
Πολλά έχουν κατά καιρούς γραφτεί για την περιφερειακή αυτή θεατρική ομάδα που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια, προσφοράς πολιτισμού, εθελοντισμού, συλλογικής ευθύνης. Και να που φέτος μετά την Ξεκαρδιστική «Μήδεια του Μποστ» σε σκηνοθεσία Σαρηγιάννη το καλοκαίρι του 2016, την συγκινητική παράσταση «Μ΄ακούς Ευθαλία» σε σκηνοθεσία Κολοκοτρώνη το καλοκαίρι του 2017, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στο γεμάτο από κόσμο «Πελαργό» την αριστοφανική κωμωδία «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη.
Χρόνος 400 π.Χ., τόπος Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις καλύτερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες, τις «Εκκλησιάζουσες», που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει τη δημοκρατία, προπαγανδίζοντας την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.
Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση,χωρίς κανέναν πόλεμο, χωρίς κανέναν εκβιασμό…οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του Δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.
Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, την οικονομική και ερωτική κοινοκτημοσύνη, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κάτι αιώνες και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα και τον πολιτισμό. Την ίδια στιγμή στήνει στον τοίχο τους σύγχρονούς του Αθηναίους, καυτηριάζοντας ανελέητα τον άσχημό τους εαυτό, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τα δεινά της φυλής.
Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές παρουσιάζει και υπενθυμίζει στο κοινό της Αργολίδας η θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου και ο σκηνοθέτης Γιάννης Λεοντάρης, καθηγητής στο Τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Με σεβασμό και αγάπη στον Αριστοφάνη, διατηρώντας τον λόγο και το ύφος του αρχαίου κειμένου, μέσα από την όμορφη μετάφραση του Κώστα Ταχτσή, ο Λεοντάρης ρίχνει μια σύγχρονη ματιά στη διαχρονική αυτή κωμωδία.
Οι Εκκλησιάζουσες αυτό το καλοκαίρι, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400 π.Χ. Στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν ζωή στον «Πελαργό» και το χρώμα που του ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες έρχονται σαν μια ερασιτεχνική παράσταση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πολλές επαγγελματικές.
Ευχαριστούμε για το γέλιο και την χαρά που μας προσφέρατε.
Μετάφραση Κώστας Ταχτσής, Σκηνοθεσία και Μουσική Γιάννης Λεοντάρης
Φωτισμοί Κώστας Μαρλαγκούτσος, Σκηνικά Θύμιος Κέψος, Νίκος Σαρηγιάννης, Σωτήρης Κέψος Κοστούμια Αιμιλία Βάλβη.
Πραξαγόρα: Πένυ Γαβρίλη
Βλέπυρος:Βασίλης Κουικόγλου
Γριά α: Μαίρη Κερασοπούλου
Γριά β:Σμαρώ Μανινή
Γριά γ: Γεωργία Κούρτογλου
Θεράπαινα : Εύα Γιαγκιόζη
Άνδρας (Α΄γείτονας Χρέμη):Στέλιος Κατριλιώτης
Άνδρας (Β΄γείτονας Χρέμη):Γιάννης Σαρηγιάννης
Χρέμης:Χάρης Καραποστόλης
Νέος:Γεράσιμος Στρογγυλάκος
Νέα: Μυρτώ Χατζηγεωργίου
Χορός Γυναικών:Αρίστη Κούρτογλου, Παρασκευή Αθανασοπούλου, Μαίρη Κερασοπούλου, Σμαρώ Μανινή, Γεωργία Κούρτογλου, Μυρτώ Χατζηγεωργίου, Έλενα Καπετάνου, Καλλιόπη Καλποδήμου, Εύα Γιαγκιόζη.
Πολιτικό Γραφείο Γιάννη Γκιόλα
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας
* Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.