Με επιστολή του προς τους Δημάρχους Αργολίδας ο Γιάννης Μανιάτης προτείνει τη συζήτηση σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεγάλο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας με χρησιμοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι εφαρμογές των επενδύσεων αυτών αναφέρονται σε εξοικονομήσεις: α) σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικούς χώρους, β) στους ΤΟΕΒ Αργολίδας, καθώς και σε μεμονωμένους αγρότες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΕΒ, γ) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να διαμορφώσουν μια Ενεργειακή Κοινότητα, δηλ. έναν αστικό συνεταιρισμό που θα επιτρέψει τη μείωση κατά 30-60% της κατανάλωσης ενέργειας σε όλες τις τοπικές καταναλώσεις.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,
γνωρίζετε ότι πολύ πρόσφατα με το νόμο 4513/2018 θεσμοθετήθηκαν οι Ενεργειακές Κοινότητες, θεσμός που επιτρέπει τη συμμετοχή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και οργανώσεών τους, και άλλων πολιτών, σε αστικούς συνεταιρισμούς. Οι Ενεργειακές Κοινότητες θα αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με τη δυνατότητα που τους παρέχεται, αυτής του συμψηφισμού ενέργειας (Net Metering), ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε σχολεία, δημοτικές επιχειρήσεις, ΤΟΕΒ, κ.ά. σε ποσοστά από 30-60%. Τις βασικές αρχές εφαρμογής του συμψηφισμού ενέργειας είχαμε ήδη νομοθετήσει το 2014 με ειδική πρόβλεψη για κατά προτεραιότητα έγκριση συνδέσεων – επενδύσεων στους ΤΟΕΒ της χώρας. Με τον τρόπο αυτό κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας, της αρχής με βάση την οποία απλοί πολίτες και τοπικοί αποκεντρωμένοι φορείς, μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν ενέργεια μειώνοντας έτσι την εξάρτησή τους από τη ΔΕΗ και τις άλλες μεγάλες εταιρείες.
Μάλιστα στη μελέτη που είχαμε εκπονήσει ειδικά για την Αργολίδα, η εκτίμηση ήταν ότι με την εγκατάσταση αυτοπαραγωγής ΑΠΕ σε συνδυασμό με το (Net Metering) για ένα συνολικό κόστος κατανάλωσης ενέργειας 1 εκατ. € το χρόνο από την ΔΕΗ, θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας 400-600.000 € περίπου ανάλογα με την περίπτωση. Η διαδικασία αυτή μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί επίσης σε μεμονωμένους αγρότες με τη συνεργασία των δημοτικών φορέων. Ανάλογες εξοικονομήσεις ενέργειας είναι προφανές ότι μπορούν να υπάρξουν και σε δημόσια κτίρια όπως, σχολεία του Δήμου, ΚΑΠΗ, αλλά και τους ΤΟΕΒ (άρδευση) όπου υπάρχει η ειδική νομοθετική πρόβλεψη.
Ως εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είχα τη δυνατότητα να ακούσω τις απόψεις των φορέων όλης της χώρας, να βελτιώσουμε τις αρχικές προβλέψεις του νόμου και να διαμορφώσουμε πιο κατάλληλο πλαίσιο όσον αφορά στη δυνατότητα για τους ΟΤΑ, τους πολίτες και μικρές τοπικές επιχειρήσεις να γίνουν συμπαραγωγοί ενέργειας και ειδικότερα ΑΠΕ.
Επειδή το νέο πλαίσιο αυτό διανοίγει νέες προοπτικές παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας με συνέπεια την μακροπρόθεσμη μείωση των ανελαστικών δαπανών που κατέβαλε στη ΔΕΗ ο Δήμος, σας γνωστοποιώ ότι είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε το θέμα αυτό σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε κατάλληλο χρόνο».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.