1/17/2018 04:00:00 μ.μ.
0

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Πρόσωπα Άξια Τιμής, πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή Νίκου Βέη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων στην οδό Αμαλίας 22-24 (είσοδος από Σουρή), αύριο Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:30.

Ο Νίκος Βέης (1883-1958) υπήρξε φιλόλογος και ιστορικός, κορυφαίος βυζαντινολόγος και νεοελληνιστής, πρώτος καθηγητής της έδρας της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το εξαιρετικά εκτεταμένο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο, ξεχωρίζουν οι μελέτες του για τα χειρόγραφα των μονών των Μετεώρων.

Κατά την εκδήλωση θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες:

·        Η κυρία Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, ιστορικός, ομότιμη διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα μιλήσει για την επιστημονική, πολιτική και κοινωνική δράση του Νίκου Βέη.

·        Η κυρία Τόνια Κιουσοπούλου, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα επικεντρωθεί στη συμβολή του Νίκου Βέη στη μελέτη του Βυζαντίου, μέσα από το συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο.

·        Η καθοριστική προσφορά του Πελοποννήσιου ιστορικού και φιλολόγου στην ανάδειξη της νεοελληνικής φιλολογίας ως διακριτού επιστημονικού πεδίου θα είναι το θέμα της κυρίας Βενετίας Αποστολίδου, καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

·        Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για τον Νίκο Βέη ως λόγιο και δάσκαλο, ο οποίος δίκαια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ελληνικής λογιοσύνης του 20ού αιώνα.

Ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης θα συντονίσει, επίσης, την εκδήλωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε το τηλέφωνο 2103735326 και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία http://foundation.parliament.gr ή το προφίλ http://www.facebook.com/idrimavoulis.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.