1/17/2018 09:42:00 π.μ.
0
-                     Στην αρχή της εβδομάδας η Ν.Δ. ψήφισε «όχι» στο Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Γιατί; Δεν συμφωνείτε με κανένα μέτρο; 

Ψηφίσαμε «όχι» στο Πολυνομοσχέδιο από υπευθυνότητα και όχι από ιδεολογική δυσκαμψία. Ο λόγος είναι απλός. Η Κυβέρνηση έφερε  – για μία ακόμη φορά -  ένα θηριώδες νομοσχέδιο 1.400 σελίδων και 400 άρθρων, με μια συρραφή από μέτρα, αλλά και ουκ ολίγες άτολμες ρυθμίσεις. Οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψήφισαν ακόμα μια φορά μέτρα για τα οποία προεκλογικά ήταν στα κάγκελα. Ενδεικτικά αναφέρω τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς με ένα «κλικ» και την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων. Γνώριζαν άραγε τι ακριβώς ψήφισαν; Μάλλον όχι.  Απλώς για μια ακόμα φορά είπαν τυφλά «ναι» σε όλα, για χάρη της καρέκλας.

-                     Παρόλα αυτά τα περιβόητα προαπαιτούμενα πέρασαν στη Βουλή επικυρώνοντας νέα μέτρα. Μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει και η Ν.Δ. ως η διαφαινόμενη επόμενη κυβέρνηση. Πιστεύετε πως θα αντέξετε υπό το βάρος αυτών των μέτρων;

Οποιοδήποτε Πρόγραμμα δεν αποτελεί  θέσφατο. Υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρω την μείωση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποτελεί κατάκτηση της Ελλάδας σε περίοδο μνημονίων. Η Ν.Δ. θα επαναδιαπραγματευτεί ως ίσος προς ίσο με τους δανειστές και θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις ελευθερίες αυτές. Δεν είμαστε ο παρίας της Ευρώπης. Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας.
Προτείνουμε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία ενός ευέλικτου κράτους - αρωγού και όχι δυνάστη της ανάπτυξης. Και να ξέρετε ότι οι ξένοι πιστεύουν σε αυτή την πρόταση. Θυμίζω τον οραματικό λόγο του Προέδρου μας από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα επτά προσυνέδρια, τις δύο προσυνεδριακές ημερίδες, το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων που όλα αυτά συνιστούν το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επόμενη ημέρα.



-                     Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των  Σκοπίων, το οποίο σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα, πιστεύετε πως υπάρχει χώρος για συνεννόηση με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει και αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα με όρους επικοινωνίας η Ν.Δ. κρατά σταθερή και υπεύθυνη στάση. Το 2008 στο Βουκουρέστι αναδείξαμε την εθνική μας γραμμή και προσδιορίσαμε τα όρια αποδοχής της λύσης που μπορούμε να δεχθούμε. Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα.
Δική μας επιδίωξη είναι το θέμα να λυθεί με όρους αξιοπρέπειας και με όρους οι οποίοι θα είναι ωφέλιμοι για το εθνικό συμφέρον. Αλλά, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ξέρει η Κυβέρνηση  ότι δεν πρόκειται να προσβλέπει σε καμία περίπτωση στη δική μας στήριξη. Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε.




-                     Ποιες είναι, λοιπόν, οι «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;

Καταρχάς δεν είναι μόνο το όνομα. Το όνομα είναι μόνο μία παράμετρος από τις τρεις που θέτουμε ως Ν.Δ. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας.

-         Ο καιρός που αγροτικός κόσμος θα ξανακατέβει του δρόμους πλησιάζει.  Κάτι που δείχνει πως η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Εσείς ως Ν.Δ. τί θα κάνετε διαφορετικά για την ενίσχυση και ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα;

Για τη Νέα Δημοκρατία o Πρωτογενής Τομέας, μαζί με την Ναυτιλία και τον Τουρισμό, είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Περιφέρειας και ολόκληρης της χώρας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να γίνει η μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, κάτι που αποτελεί τον πυρήνα της αγροτικής μας πολιτικής. Προτείνουμε, λοιπόν:
•           Μείωση στους φορολογικούς συντελεστές, συγκεκριμένα μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22 στο 9 % για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
•           Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών.
•           Την κατάργηση της παράλογης επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς η μείωση που έφερε η Κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα.
•           Μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.
•           Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 ευρώ.
•           Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
           Να επιτευχθούν μειώσεις όπως επί παραδείγματι στο κόστος του ρεύματος μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΠΑΑ) για ιδιοπαραγωγή και ιδιοχρησία ρεύματος βάσει ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
                     Προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων και στήριξη των εξαγωγών. 
Μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι επαγγελματίες αγρότες θα καταφέρουν να εκσυγχρονιστούν και να καταστούν απόλυτα ανταγωνιστικοί διεθνώς.

-                     Η Κυβέρνηση επιμένει πως «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» και όσο ο καιρός περνά  φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Η Ν.Δ. επιμένει για εκλογές εντός του 2018;

Μόνο ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι εκλογές είναι μακριά, νομίζοντας ότι έτσι θα ξορκίσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Όποτε κι αν προκηρυχθούν, εμείς στη Ν.Δ. είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να συγκροτήσουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Επιτρέψτε, όμως, να σας πω ότι  θα έχουμε σύντομα εκλογές και σίγουρα μέσα στο 2018.


-                     Στις αρχές του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε 2 χρόνια στο τιμόνι του Κόμματος. Στα δύο αυτά χρόνια η Ν.Δ. κατάφερε πολλά και φαίνεται πως θα κερδίσει και το στοίχημα των εκλογών. Ωστόσο, πέρα από την κάλπη ποια η επόμενη πρόκληση της Ν.Δ. για το 2018;

Η μεγάλη πρόκληση για το 2018 είναι η προσαρμογή του Προγράμματός μας σε περιφερειακό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά. Διαμορφώνουμε ένα Πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων, που θα υποστηρίξουν τον κεντρικό προγραμματικό μας λόγο, αλλά και εντοπίζουμε τους κατάλληλους πρεσβευτές αυτού του Προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου. Ο σκοπός είναι ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων μας ενόψει εθνικών, αλλά και δημοτικών εκλογών, η ανάδειξη νέων στελεχών, αλλά κυρίως η περαιτέρω εξειδίκευση των περιφερειακών και τοπικών μας προγραμμάτων. Πρωταρχικός μας στόχος μια ισχυρή, αυτοδύναμη Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις υγιείς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.