1/08/2018 11:38:00 π.μ.
0

Έχει περάσει περίπου μια εβδομάδα από την αρχή του νέου χρόνου, όπου τέθηκε σε εφαρμογή από το Κράτος μας, η οδηγία της Ε.Ε. που έχει εκδοθεί ήδη από το 2015 για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας. Έτσι, από την 1η του μήνα οι πλαστικές σακούλες με εξαιρέσεις, χρεώνονται περίπου 4 λεπτά του ευρώ (0,04€) η μια, ειδάλλως αν δεν ακολουθηθεί η οδηγία υπάρχει τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες. Η λογική επιβολής φόρου στις σακούλες, βασίζεται στην παγκόσμια ρύπανση που και αυτές έχουν προκαλέσει, τόσο στο χερσαίο οικοσύστημα όσο κυρίως στο υδάτινο οικοσύστημα (ωκεανούς, ακτές, ποτάμια κ.α). Πιο συγκεκριμένα, πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών, με πιο γνωστό παράδειγμα την χελώνα καρέτα καρέτα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και γενικά σε όλη Μεσόγειο, βρίσκουν αργό και βασανιστικό θάνατο γιατί μπερδεύουν το πλαστικό και νομίζουν ότι είναι βρώσιμο είδος. Βέβαια δεν είναι μόνο οι πλαστικές σακούλες που προκαλούν ρύπανση αλλά και μια σειρά από πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση (καλαμάκια, πλαστικά καφέ κ.λ.π). Όμως, στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για το εν λόγω μέτρο καθώς αυτό θα αποτύχει καθολικά, παρότι η λογική στην οποία στηρίζεται είναι όντως σωστή αλλά χωλαίνει κατά πολύ στην εφαρμογή. Θα ήθελα να ρωτήσω τον υπουργό Περιβάλλοντος, για ποιο λόγο η τιμή της χρέωσης είναι τόσο χαμηλή ενώ το πρόβλημα τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό είναι κυριολεκτικά τεράστιο; Αλήθεια οι φωστήρες του Υπουργείου δεν γνωρίζουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερ μάρκετ ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιείται επί μια και πλέον δεκαετία στην χώρα μας, χρεώνει 4 λεπτά την σακούλα και παρόλα αυτά οι καταναλωτές τις αγοράζουν αφειδώς;. Αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια τόνους πλαστικής σακούλας που καταλήγουν καθημερινά στο έδαφος, στην θάλασσα και στις χωματερές, τότε θα πρέπει να προβούμε σε δραστικά μέτρα, είτε δηλαδή να χρεώνεται 0,50 λεπτά η σακούλα, είτε να την καταργήσουμε οριστικά όπως άλλες χώρες. Μα καλά θα πει κανείς, θα πάμε σε ακραία μέτρα κατάργησης και αν ναι πως θα μεταφέρουμε τα καθημερινά πράγματα μας; Η λύση είναι απλή, υπάρχουν και ήδη διατίθενται σακούλες σε αρκετά μεγάλο μέγεθος μόλις με 1 ευρώ, ανθεκτικές σε βαριά πράγματα και μπορούν με σωστή χρήση να κρατήσουν αρκετά χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τις έχουμε μαζί μας όταν πηγαίνουμε για τα καθημερινά μας ψώνια.

Τέλος, καλό θα είναι κάποια στιγμή, να κάνουμε και εμείς οι ίδιοι την αυτοκριτική μας, καθότι το Περιβαλλοντικό ζήτημα της παγκόσμιας ρύπανσης και μόλυνσης, έχει ονοματεπώνυμο και δυστυχώς έχει και το δικό μας. Ας ξεκινήσουμε εμείς πρώτοι να σεβόμαστε το περιβάλλον και μετά να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να σεβαστούν το δικαίωμα μας και το δικαίωμα των παιδιών μας, να ζήσουν σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Υ.Γ: Προσωπική μου ″ακραία άποψη″, το μέτρο θα αποτύχει και θα εξασθενήσει πολύ γρήγορα, η μόνη λύση είναι η οριστική κατάργηση σακούλας, η χρήση πάνινης τσάντας, η ανακύκλωση και εν κατακλείδι η αλλαγή κουλτούρας.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
       
 Δασοπόνος 
                                                                                                                                       Περιβαλλοντολόγος Msc
                             
Επικεφαλής τομέα 
Περιβάλλοντος ΔΟΠΠΑΤ 
  Δήμου Ναυπλιέων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.